Félezer tudós evolúcióellenes nyilatkozata

Vágólapra másolva!
A kreacionizmus és az evolúció harcában ezúttal egy tudósokból álló század indít támadást az evolúció ellen. Azonban véleményükkel továbbra is kisebbségben vannak a tudományon belül.
Vágólapra másolva!
Dissent from Darwinhttp://www.dissentfromdarwin.org/Az aláírások gyűjtőhelyeOver 500 Scientists Proclaim...http://www.discovery.org/scripts/viewDB/index.php?command=view&id=2732A DI 2006 februári sajtóanyagaA szkeptikusok listájahttp://www.discovery.org/scripts/viewDB/filesDB-download.php?command=download&id=660A teljes lista névvel, tudományos fokozatokkal

Charles Darwin 1859-ben megjelent, A fajok eredete című könyvében fejtette ki először evolúciós elméletét. A könyv kiadása után Darwin tanai szinte azonnal tudományos össztűz alá kerültek. A kezdeti támadások elcsendesültek ugyan, azonban nem szűntek meg, sőt időről-időre fellángolnak. Ilyen időszakot élünk most is, amikor elsősorban az Egyesült Államokban erősödött meg az evolúciós elméletet szkepszissel figyelők tábora.

Ők legutóbb 2006 februárjában demonstrálták erejüket, amikor több mint ötszáz tudós aláírása gyűlt össze azon a nyilatkozaton, melyben a darwini evolúciós elmélettel szembeni fenntartásaikat hangoztatták. A kezdeményezés mögött az egyesült államokbeli Seattle-ben található Discovery Institute (DI) állt, mely 1990-es alapítása óta az egyik legfontosabb amerikai kreacionizmus-párti központtá vált. (Ahol egyébként lázasan dolgoznak az evolúcióval szemben felhozott intelligens tervezés-elmélet(ek) kidolgozásán.)

Az intelligens tervezés az evolúció helyébe léphet-e?
Az intelligens tervezés az evolúció helyébe léphet-e?
Öt éve gyűjtik az aláírásokat

Az aláírások gyűjtése 2001-re tekint vissza. Akkor sokan azt vették zokon, hogy egy, a PBS csatornán, tehát az amerikai köztelevízióban futó, evolúcióról szóló ismeretterjesztő sorozatban azt találták mondani, hogy "látszólag az összes tudós igaznak véli a teóriát [Darwinét]". Ennek hatására döntött úgy a DI, hogy megpróbálja egy csoportba szervezni azokat a tudósokat, akik "látszólag" mégsem vélik igaznak az evolúciós elméletet. Az aláírások listája folyamatosan bővül, februárban lépte át az ötszázas határt.

A DI honlapján az olvasható, hogy az utóbbi évtizedekben számos tudományterület - például a biológia, a csillagászat, a fizika, vagy mesterséges intelligenciával foglalkozó diszciplína - produkált olyan tudományos bizonyítékokat, melyek sokakat a természetes szelekció dogmájának újbóli (felül)vizsgálatára ösztönöznek.

A nyilatkozatban ez olvasható: "Mi mindannyian szkeptikusak vagyunk azokkal az állításokkal kapcsoltban, melyek szerint a véletlen mutáció és a természetes kiválasztódás magyarázatot ad az élet komplexitására." Ezért szerintük alaposan meg kellene vizsgálni a darwini evolúció bizonyítékait. Úgy vélik, hogy "létezik Darwinétól különböző tudományos elmélet, melyet mindenkinek ismernie kellene." (Itt minden bizonnyal az intelligens tervezés tanaira gondolnak.)

A DI alkalmazásában álló matematikus és tudományfilozófus David Berlinski kritikusabb: szerinte Darwin evolúciós elmélete nem más, mint "egy nagy fehér elefánt a kortárs gondolkodásban", utalván arra, hogy az "elmélet hatalmas és szinte teljesen használhatatlan", s csupán "babonás tisztelet tárgya".

"A darwinisták a mai napig azt hangoztatják, hogy semmi komoly kétség nem merült fel az elmélettel kapcsolatban és most mégis itt van ötszáz tudós, akik nyilvánossá akarják tenni szkepszisüket" - véli John G. West, a DI Tudomány és Kultúra Központjának igazgató-helyettese. Ő meg van győződve arról, hogy a darwinisták sikertelenül próbálkoznak azzal, hogy a bíróságokon, a médián és az akadémiai jelölő bizottságokon keresztül elnyomják a másként gondolkodókat és elhallgattassák az evolúcióról szóló vitát. Ugyanis ezek a kísérletek csak a szkeptikusok malmára hajtják a vizet, hiszen ennek köszönhetően egyre többen csatlakoznak a tiltakozó nyilatkozathoz. Ez látszik abból, hogy az utóbbi időben látványosan nőtt azoknak a száma, akik csatlakoznak a DI által kezdeményezett tiltakozáshoz.