Vágólapra másolva!
Bodó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója kapta az idei GRULA-díjat a Szent Jakab-kultuszról írott dolgozatával.
Vágólapra másolva!
Latin-amerikai díj Szegedrehttp://delmagyar.hu/cikk.php?id=76&cid=121532A Délmagyarország tudósítása a díjról

Az Anderle Ádám professzor vezette szegedi spanyol tanszéken évtizedek óta elmélyült kutatómunka folyik, melybe rendszeresen bevonják a legtehetségesebb hallgatókat is. Ön hogyan került kapcsolatba a tanszéken folyó tudományos munkával?
- A Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékén jó ideje valóban elmélyült és eredményes kutatómunka folyik. Én akkor kerültem kapcsolatba a kutatói munkával, amikor a szakdolgozati témámat beszéltem meg Anderle Ádám professzor úrral. Ekkor merült fel téma gyanánt Szent Jakab kultusza Mexikóban. A tanár úr biztatott arra, hogy ezzel a témával részt vehetnék a Premio Latinoamericano pályázaton is.

Beszéljen röviden a témaválasztásról és a felkészülés folyamatáról!
- A 2004-es tanév első szemeszterét La Coruna-ban töltöttem Erasmus ösztöndíjjal és mivel a város közel fekszik a Szent Jakab kultusz bölcsőjéhez, Santiago de Compostela-hoz, nem volt kétséges, hogy a kutatásaimat ez a vonzó és izgalmas témakör motiválja. Témaválasztásomban nagy szerepet játszott, hogy magam is végigjártam a mára már igen népszerűvé vált Szent Jakab-zarándoklatot. Óriási élmény volt a santiagói levéltárakban kutatni, hiszen itt nem csupán autentikus forrásokhoz juthattam hozzá, hanem a kultuszt az eredeti környezetében vizsgálhattam. Igen sok anyagot gyűjtöttem Compostelában, ugyanakkor a tanszéki háttér is segítségül szolgált az anyaggyűjtés folyamatában.

Bodó Katalin

Bodó Katalin

Kérem, vázolja röviden a díjnyertes dolgozat témáját, eredményeit!


Mit jelent pontosan a GRULA díja? Kik kaphatják meg a díjat? Mennyire rangos elismerésről van szó?
- A Premio Latinoamericano díj a Magyarországra akkreditált latin-amerikai nagykövetek csoportja által létrehozott rangos elismerés. Legfőbb célkitűzése, hogy előmozdítsa Latin-Amerika kutatását és megismerését, s a tudományos munkák révén szorosabbá tegye Magyarország és Latin-Amerika országainak kulturális kapcsolatát. A pályázatra bárki jelentkezhet, aki Latin-Amerikával kapcsolatos témában végez kutatást, és valamilyen magyarországi felsőoktatási intézmény tanulója. A pályamunkákat spanyol vagy portugál nyelven lehet beadni, illetve magyarul, amennyiben csatolják hozzá a spanyol nyelvű fordítást. A Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika tanszékén már több éves hagyománya van a pályázaton való részvételnek. Ebben az évben a szegedi egyetemről négyen adtunk be dolgozatot. Az előző években is szép eredményeket értek el a szegedi egyetemisták ezen a pályázaton. Vagyis egyértelműen látszik, hogy van érdeklődés Latin-Amerika kutatása iránt a tanulók körében. Remélem, hogy a jövőben is sok diák fog érdeklődéssel fordulni a tudományos munka felé, és elköteleződik Latin-Amerika izgalmas és sokszínű világának és kultúrájának kutatása mellett.

Hogyan tovább? A GRULA által odaítélt díj biztatást jelent, hogy érdemes folytatni az elkezdett tudományos munkát, vagy már annak előtte eljegyezte magát a kutatói munkával?
-A GRULA által odaítélt díj megerősített abban, hogy érdemes folytatni a kutatást. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy megkaphattam, és ez a díj mindenképpen ösztönöz a kutatómunka elmélyítésére. Az egyetem befejezése után szeretnék jelentkezni a doktori képzésre, ahol lehetőség nyílik a kutatómunka folytatására.