Kreacionizmus vs. evolúció a briteknél

Vágólapra másolva!
Nemcsak az Egyesült Államokban a közbeszéd tárgya, hogy kell-e tanítani az iskolákban a kreacionizmust az evolúció mellett. A britek is erről vitáznak.
Vágólapra másolva!
Creationist descends on Britain to take debate...http://education.independent.co.uk/news/article359111.eceA brit Independent cikkeRoyal Society statement on evolution, creationism and intelligent designhttp://www.royalsoc.ac.uk/news.asp?year=&id=4298A Royal Society sajtóközleménye

Az Egyesült Államokban az utóbbi években megerősödött azok hangja, akik megkérdőjelezik Charles Darwin tanát, az evolúciót. Ők elvetik a múlt századi angol biológus természetes kiválasztódásra vonatkozó nézeteit, ellenben ragaszkodnak ahhoz, ami a Bibliában olvasható, tehát hogy Isten hat nap alatt teremtette a világot. Az intelligent design (intelligens tervezés) álláspontját vallják, vagyis hogy a természet és a világegyetem túlságosan összetett és bonyolult, semhogy magasabb rendű intelligencia nélkül jöhetett volna létre.

Ezek a nézetek az USA-ban hagyományosan sokkal népszerűbbek (gondoljunk csak a híres daytoni majomperre), mint Európában, ahol A fajok eredete 1859-es megjelenése után hamar elfogadták az evolúció tanait. Az amerikai nézetek most mintha mégis begyűrűznének más országokba is. Talán az angolszász kapcsolat miatt, de Nagy-Britanniában is évek óta a kreacionizmus-vitától hangos a sajtó.

Egy XIX. századi gúnyrajz Darwinról
Egy XIX. századi gúnyrajz Darwinról
John Mackay

Mackay a vezetője a Teremtés Kutatás (Creation Research) nevű szervezetnek, mely honlapján azt hirdeti, hogy azért jött létre, hogy a bibliai eseményeket igazolja, és már talált is a föld mélyén erre utaló jeleket. Mackay valóban több olyan ásatást is vezetett világszerte, ahol a Biblia igazát bizonyító kövületek után kutattak. (Legismertebb ásatásainál Noé bárkáját és Bábel tornyát kutatta.) Sokakat valószínűleg leginkább az ijeszt meg a szervezettel kapcsolatban, hogy a honlapjuk szerint az evolúció elméletét maga a Sátán találta ki. Állítják, Darwin tanai már aláásták a nyugati társadalmat, ezért nem szabad, hogy a harmadik világban is elterjedjenek.

Mackay körútjának része lesz két olyan vita is, ahol az ausztrál geológus neves tudósokkal száll vitába. Egyikük lesz Jeff Ollerton, a Northampton Egyetem növények evolúciójával foglalkozó ökológia tanára. Bevallása szerint azért tartja fontosnak, hogy részt vegyen a vitában, mert hangsúlyozni szeretné a kreacionizmus buktatóit. Normál esetben nem zavarja, ha valaki másként vélekedik, mint ő, azonban "ezek az emberek a kormányzati politikát akarják befolyásolni, és át akarják írni az iskolai tananyagot." Hiszen Mackay látogatásának nem titkolt célja, hogy rábírja a brit kormányt arra, hogy az iskolai - tudományos - tananyag része legyen a kreacionizmus.

Az Egyesült Államokban az utóbbi időben ismét felerősödő vita hatására ugyanis Nagy-Britanniában is komolyan felmerült a kérdés, vajon oktatható-e az iskolában az evolúció alternatívájaként a kreacionizmus, illetve annak tudományos változata, az intelligent design. Több iskola is bejelentette, hogy a közeljövőben mindkét "elméletnek" teret enged. Az ötlet ellenzői viszont azt akarják elérni, hogy törvényi úton tiltsák ki a kreacionizmust az iskolákból - ezt azonban a brit pedagógusok egyesülete elutasította.