A Nobel-díj kötelez

Vágólapra másolva!
John C. Polanyi Nobel-díjas kémikus április 18-án tart előadást az MTA Nagytermében. Polanyiról Hargittai István akadémikussal beszélgettünk.
Vágólapra másolva!
John C. Polanyi előadása az MTA-nhttp://www.mta.hu/index.php?id=esemenyek&tx_calendar_pi1[viewtime]=1145138400&tx_calendar_pi1[view]=6&tx_calendar_pi1[showUid]=3245&cHash=4281a3fd4eInformációk az április 18-i eseményről

Az első kérdés egyszerű és bonyolult is egyben, ám a magyar közvélemény hiányos tájékozottsága miatt indokolt: ki John C. Polanyi? Elöljáróban szeretném, ha a meghatározó családi háttérről, a 'magyar kapcsolatról' ejtenénk szót.
- Örülök, hogy John Polanyiként, s nem Polányi Jánosként említette a Nobel-díjas tudóst, aki bár magyar származású, nem tekinthető magyarnak, s önmagát sem tartja annak. Bár magyar szülők gyermeke, sohasem élt Magyarországon, iskoláit sem itt végezte. 1929-ben született Berlinben az ekkoriban már itt élő Polányi Mihály fiaként. A 'magyar kapcsolat' említésekor meg kell jegyezni azonban, hogy Polanyi bizonyára sok szállal kapcsolódott gyermekkorában a magyar kultúrához, hiszen családja több kiválóságot adott a világnak. Fiatalon különféle impulzusokat kaphatott, így szinte bármilyen irányba elindulhatott volna. A családi história fontosságát bizonyítja a Polanyi professzorral készített interjúm egy részlete is, amelyben arról beszél, hogy saját gyermekei pontosan tisztában vannak a családi háttérrel.

John C. Polanyi dolgozószobájában

John C. Polanyi dolgozószobájában

Polányi MihályJohn PolanyiJohn PolanyivalPolányi Mihály

Palugyai István egy cikkében John Polanyi tartózkodásáról beszél Magyarországgal szemben. Az április 18-i székfoglaló az 'olvadás' jeleként is értelmezhető?
- Abban, hogy Polanyi nem tartja magát magyarnak, szerepe lehet egy keserű mellékíznek, hiszen édesapja 1919-ben úgy érezte, hogy el kell hagynia Magyarországot. Akkoriban a tehetséges zsidó fiatalok számára a túlélést jelenthette hazájuk elhagyása. John Polanyi Magyarországgal kapcsolatos ambivalens érzéseiben mintha most pozitív változás lenne érezhető, hiszen az április 18-i akadémiai székfoglalója már a címében is utal magyarországi gyökereire.