A BME elhatárolódik a Vízenergia Alapítványtól

Vágólapra másolva!
Megtévesztő módon használja fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) két docensének szakvéleményét a "nukleáris vízenergia" előállításáról elhíresült Vízenergia Alapítvány (VA) - áll az egyetem hozzánk eljuttatott közleményéből. Az intézmény azért hozta meg a lépést, mert az alapítvány a szakértők pozitív véleményére hivatkozva társadalmi célú hirdetésekben kéri az adófizetőket, hogy adójuk 1 %-ával is támogassák őket.
Vágólapra másolva!
A BME tájékoztatója: a vízhajtású autórólhttp://www.szkeptikus.bme.hu/spanyol/Információk az ügyről

"Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra" - folytatódik a közlemény - "hogy az alapítvány által kitűzött célok ('...a víz nukleáris energiájának hasznosítása a robbanómotorok, kazánok, sugárhajtóművek, áramtermelő aggregátorok stb., üzemeltetésében') megvalósíthatóságát, vagy az ilyen elven készített berendezés működőképességét igazoló szakvéleményt sem a BME, sem munkatársai nem adtak ki. Ezzel szemben a munkatársaink által készített szakvélemények rámutatnak a célkitűzések indoklásának megfogalmazásában a természettudományos képtelenségekre."

Az egyetem azért is tartja fontosnak a tények pontos tisztázását a kérdésben, mert a a média - szinte egyhangúlag - világszenzációnak állította be gróf Spanyol Zoltán találmányát, a "vízhajtású autót".

A találmányt, melyet több médium valóban szenzációként mutatott be, több tudományos vizsgálatnak is alávetették az utóbbi időben. A BME munkatársai mellett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium gödöllői intézete és a Miskolci Egyetem tudósai is megvizsgálták a vízzel hajtott motort és felemás értékeléseket írtak róla. Habár többen támogatásra érdemesnek tartották az új szerkezetet, többen - köztük a BME két szakértője, Palkovics László és Kálmán Péter - számos szellemes újítása ellenére nem támogatták a találmányt. További részletek...