Genetika az élet első perceiben

Vágólapra másolva!
Az élet egyik legnagyobb misztériuma magának az életnek a megszületése, ezért különlegesen érdekes, ha a tudomány foglalkozik a témával. Ezúttal a genetika által ismertük meg az élet kialakulásának egy újabb apró - de annál fontosabb - részletét. Brit és francia tudósoknak ugyanis sikerült azonosítani azt a gént, mely az új élet megszületésének első lépcsőjét felügyeli.
Vágólapra másolva!
Scientists unpick genetics of first 15 minutes of lifehttp://www.bath.ac.uk/news/articles/releases/timkarr251005.htmlA kutatásról szóló sajtóközlemény

A brit University of Bath (UB) és a francia Centre de Génétique Moléculaire et Cellulaire kutatói a Nature magazin tavaly októberi számában publikálták kutatásaik eredményeit. Úgy vélik, hogy a HIRA néven ismert gén irányítja azokat a folyamatokat, melyek akkor indulnak el, amikor a hímivarsejt és a pete egyesülnek. Ezáltal a génnek döntő szerepe van az élet kialakulásánál.

Tim Karr a muslincákat szemléli
Tim Karr a muslincákat szemléli (Forrás: UC)
Drosophila melanogaster

"Minden szexuális úton szaporodó élőlény ugyanazt a 'DNS-táncot' járja, amikor a petesejt DNS-e és a hímivarsejt először találkoznak" - mondja Dr. Tim Karr, az UB kutatója. "Amikor a spermium bejut a petesejtbe, újra kell 'csomagolnia' az általa hordozott DNS-t azért, hogy a normál sejtfunkcióit el tudja látni, beleértve azt a folyamatot, ahogyan a petesejt DNS-ével egyesül, tehát a megtermékenyítés első lépését. Az újracsomagolás folyamatát egyetlen gén, a HIRA kontrollálja, és ez a feladat döntő fontosságú az új élet kialakulása szempontjából." Az újracsomagolás után az ondósejt DNS-e ún. pronucleus, előmag állapotba kerül.

Hogy ezt a folyamatot a tudósok jobban fel tudják térképezni, olyan mutáns muslincákat használtak, amelyekről tudták, hogy nem tudnak rendes előmagot képezni. (Ezeket a biológusok szezám mutánsoknak nevezik.) Az ilyen mutáns muslincák megtermékenyülésének különböző stádiumait vizsgálták és észrevették, hogy az újracsomagolás folyamata hibádzik.

A muslincáknál megfigyelt jelenségek az embernél is ugyanúgy működnek
A muslincáknál megfigyelt jelenségek az embernél is ugyanúgy működnek

A tudósok alaposan szemügyre vették a szezám mutánsok genetikai felépítését, és észrevették a HIRA gén elváltozását, amiből egyértelművé vált, hogy ez a gén a felelős a hímivarsejt pronucleusának "összeszereléséért". "Ez az egyik legfontosabb esemény, ami a szexuális úton szaporodó élőlénynél történik" - hangsúlyozza Karr. "A spermium DNS-ének egy teljes átalakuláson kell keresztülmennie, mire megérkezik a petesejthez, mert csak így tud tökéletesen egyesülni a nőstény pronucleus-szal. A HIRA génben végbemenő legapróbb elváltozás azt jelenti, hogy az élet még csak el sem indul."

Forrás: University of Bath