Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Egyeztetés: 36 / 520 471; [email protected]

1.) Kísérletek -196 Celsius fokon
Ilyen alacsony hőmérséklet a Földön nem létezik, éppen ezért tarthat különösen érdeklődésre számot a folyékony nitrogénnel végzett kísérletsor. Bemutatjuk, hogy az anyag tulajdonságában, gumiban, élő növényi szövetekben stb. milyen változások mennek végbe, ha a folyékony nitrogén hőmérsékletére lehűtjük. Hőtágulással kapcsolatos kísérletek, Leydenfrost-tünemény, gőzszökőkút, nitrogénrakéta stb. nyújthatnak rendkívüli élményt az érdeklődőknek.

2.) A napenergia hasznosítása
Az ókortól napjainkig (rövid történeti áttekintés). A korszerű napenergia-eszközök (napkollektorok, napelemek, naperőművek) bemutatása és működésük ismertetése. A napenergia: a jövő egyetlen alternatívája.

3.) Örvényáramok, elektromágneses indukció
A hasonló című iskolai tananyag sokaknak riasztóan érthetetlen törvényei elevenednek meg az érdekfeszítő, meglepő kimenetelű kísérletekben. A Lenz-ágyú, a mágnes lassú esése rézcsőben, az indukciós kemence, a Waltenhofen-féle inga, az igen erős mágnesekkel végzett kísérletek sora tartozik a rendhagyó fizikaórába.

4.) Az ezerarcú fény csodái
A fény kettős természete. Alapvető geometriai optikai jelenségek bemutatása lézerrel. A fény részecsketulajdonsága, kísérletek a külső fényelektromos hatásra, a fény-elem, a fotocella és napelem működésének szemléltetése. Interferencia. Fényelhaj-lás résen, színkép előállítása optikai ráccsal, diszperzió, prizmás színbontás Bunsen-féle spektroszkóppal. Színkeverés (additív és szubtraktív). A poláros fény tulajdonságai. Fotoelasztikus jelenségek. A fényvezető szál működésének szemléltetése, alkalmazása. Látvány lézer.

5.) Csillagászat: a Naprendszer
A belső bolygók, a külső bolygók és a kisbolygók (aszteroidák). Az üstökösök és a meteorok eredete. A Naprendszer távolabbi környezete. A Nap és a Naprendszer keletkezése és jövőbeli fejlődése. (Vetítettképes előadás.)

6.) "Hangos" fizikai kísérletek
A hangrezonancia bemutatása hangrezonátorokkal, félhullámú, negyedhullámú rezonátorok, a hang terjedési sebességének meghatározása különböző gázokban, a szirénák működési elve, fúvós hangszerek működése, egyszerű pánsíp készítése, a hang terjedésének vizsgálata vákuumban, az emberi hang magasságának mester-séges megváltoztatása, mind megannyi lebilincselő kísérlet.

7.) Időjárás, éghajlatváltozás
Az időjárási jelenségek (szélrendszerek, ciklonok) bemutatása egyszerű kísérletekkel. Az üvegházhatás és a globális felmelegedés és várható következményei; az emberi tevékenység hatása. Van-e lehetőség a katasztrófa elkerülésére?

8.) Légnyomással kapcsolatos kísérletek
Csattanó pezsgősüveg, összeroppanó sörös doboz, felszívódó léggömb, Heron-féle szökőkút, forgó, repülő pohár, légpárnás léggömb, newtoni ejtőcső, megbolondult kémcső, magdeburgi féltekék, lufi pillepalackban... csupa egyszerű, többségében otthon is elvégezhető kísérletek sora kápráztatja el a figyelmes közönséget.

9.) Arkhimédész törvénye vízben, levegőben
Miért tűnnek el hajók nyomtalanul a Bermuda háromszögben?, a levegőben ható felhajtóerő egyszerű szemléltetése baroszkóppal, a levegőnél "nehezebb" és "könnyebb" szappanbuborékok, a renitens Cartesius-búvár, szobahőlégballonok, játékléggömbök röptetése szórakoztatják a rendhagyó óra résztvevőit.

10.) Rugalmas ütközések
Mindenki számára otthon is hozzáférhető tárgyakkal - pénzérmékkel, gombokkal - mutatjuk meg a rugalmas ütközések alapeseteit. Megfigyeléseink után a "gondolkodó golyósor" mozgásának megfejtése már nem okoz gondot. Bonyolultabb ütközéseket hozunk létre légpárnás sínen mozgó kocsikkal, ill. légpárnás asztalon ütköző koron-gokkal.

11.) Fizika és képzőművészet
Fizikai fogalmak és jelenségek egész sora tárul fel a műalkotásokon a figyelmes szemlélő számára. Az egyensúly, a mozgás, az áramlások, az erőterek, a színek dinamikája, a fényelhajlás és még sok egyéb észrevehető a festményeken, szobrokon, és gyakran a művészi kifejezés fontos elemévé válik. Sőt, olyan megfoghatat-lannak látszó fogalmak, mint a "szépség", világosan értelmezhetők fizikai-energetikai alapon. Vagyis a szépség is mérhetővé válik!(?)