Heller Ágnes kapta idén a Sonning-díjat

Vágólapra másolva!
A koppenhágai egyetem február 20-án jelentette be, hogy idén Heller Ágnes, a Mindentudás Egyeteme korábbi előadója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja nyerte el az egymillió dán koronával, azaz 134 ezer euróval dotált Sonning-díjat az európai kultúra kutatásában szerzett érdemeiért - számolt be a Népszabadság keddi számában.
Vágólapra másolva!
Mi a modernitás?/heller/index.htmlHeller Ágnes előadása a Mindentudás EgyeteménHeller Ágnes kapta idén a Sonning-díjathttp://www.nol.hu/cikk/394862/#A Népszabadság híre a díjrólAgnes Heller to receive the Sonning Prizehttp://www.ku.dk/english/sonning_prize/?content=http://www.ku.dk/english/sonning_prize/sonning_prize.htmA Koppenhágai Egyetem közleménye (angol)

A díj odaítéléséről döntő bizottság indoklása szerint a magyar filozófus-író "fél évszázadon át kreatív tehetséggel, politikai intelligenciával, erkölcsi energiával és értelmiségi tisztességgel írta le Európa kultúráját". Heller Ágnes munkásságát értékelve kiemelték, hogy az akadémikus az igazság, a társadalom, a politika, a történelem, a művészet és a tudomány kérdéseivel foglalkozott behatóan. Európa legnagyobb koponyáival folytatott izgalmas párbeszédet - egyebek mellett Kanttal és Nietzschével, Arisztotelésszel és Heideggerrel, Shakespeare-rel és Kierkegaard-ral.

A koppenhágai egyetem által alapított, Carl Johan Sonning dán íróról elnevezett díjat, melyet Dánia legjelentősebb kulturális díjaként emlegetnek, 1950 óta kétévente ítélik oda olyan személyiségeknek, akik sokat tettek az európai kultúra előmozdításáért és kutatásáért. A rangos kitüntetésre az európai egyetemek ajánlhatnak jelölteket. Április 19-én lesz a díjátadási ünnepség a koppenhágai egyetem dísztermében.

A korábbi díjazottak listája ugyancsak figyelemre méltó. A kitüntetettek között szerepel VáclavHavel cseh exelnök, drámaíró, Ingmar Bergman svéd és Krzysztof Kieslowski lengyel filmrendező, Dario Fo olasz író, Günter Grass német Nobel-díjas író, Eugenio Barba olasz színházigazgató- színházcsináló, Jürgen Habermas német filozófus, Simone de Beauvoir francia írónő, Hannah Arendt és Karl Popper német filozófusok, a magyar származású író, Arthur Koestler, Sir Laurence Olivier brit színész, Alvar Aalto finn építész, Niels Bohr dán fizikus, Bertrand Russell angol filozófus és Sir Winston Churchill angol államférfi.

Legutóbb, 2004-ben Mona Hatoum, Londonban élő, libanoni születésű palesztin képzőművész kapta a Sonning-díjat.

Forrás: [origo]Heller: megtiszteltetés a díj

Nagyon örültem, olyan elismerésben részesültem, amelyet csak jó emberek kaptak, igazán megtisztelő, hogy bevettek ebbe a sorba - reagált a hírre HellerÁgnes filozófus az MTI-nek. Heller Ágnes úgy fogalmazott, az eddigi díjazottak, neves filozófusok, történészek, írók nagyon szép listát alkotnak, köztük van Hannah Arendt és Bertrand Russell filozófus is.

Az 1929-ben született, filozófus végzettségű Heller Ágnes elmondta: mintegy negyven kisebb-nagyobb könyve van, művei 14 nyelven jelentek meg. Eleinte történetfilozófiai és etikai, politikai filozófiai és filozófiatörténeti könyveket írt, érdeklődése később kiterjedt az esztétika, a vallás-, történelem- és művészetelmélet területére. Legutóbbi munkájában a komédia halhatatlanságáról, a komikum fogalmáról értekezett angolul, három-négy hónapja jelent meg és már fordítják magyarra; ezenkívül most fejezte be a Teremtés könyvének filozófiai értelmezéséről szóló magyar nyelvű könyvét.

Elmondta, hogy a Sonning-díjjal járó 33,5 millió forintnyi összegből ki szeretné fizetni adósságait, nagy hitelt vett fel ugyanis New York-i, manhattani lakására. Húsz éve filozófiát oktat az amerikai világvárosban, minden évben szeptembertől karácsonyig kint tartózkodik. A filozófus elmondta, hogy 1957-ben politikai indokkal "kirakták az egyetemről", 1958 és 1990 között egy magyar egyetemre sem tehette be a lábát. (MTI)



Forrás: Népszabadság