Siker a Mindentudás Egyeteme - Szeged sorozat

Vágólapra másolva!
Izgalmas témákról kiváló előadók a nagyközönség számára is érdekesen beszélnek. Ez a titka a Mindentudás Egyeteme - Szeged sorozat sikerének. A megújult formájú tudományos ismeretterjesztő előadás általánosan művelő tárgy lett a Szegedi Tudományegyetemen.
Vágólapra másolva!
Tantárgyként is felvehetikhttp://www.delmagyar.hu/cikk.php?id=70&cid=117933Az eredeti cikk a Délmagyarországban

"Ilyen előadás-sorozatot a szegedi egyetem is képes produkálni" - mondta Szabó Gábor rektor a Mindentudás Egyeteme egyik tévés közvetítését figyelve. A szegedi rektor ötletének megvalósításához a Mindentudás Egyeteme Kht. támogatását adta, s a múlt félévben elindult a Mindentudás Egyeteme - Szeged előadás-sorozat. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, oktatói is igazolták: készek és képesek a tudományos ismeretterjesztés megújítására.

A múlt félévben tíz alkalommal telt meg a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) nagyelőadója. Az egyetem dolgozóin, hallgatóin kívül számos szegedi is élt a lehetőséggel, hogy izgalmas témákról kiváló előadók tolmácsolásában hallhasson érdekességeket. E sikeren felbuzdulva döntött úgy az SZTE vezetése, hogy e félévtől az egyetemi hallgatók általánosan művelő tárgyként fölvehetik a Mindentudás Egyeteme - Szeged elődás-sorozatot. Ez azt jelenti - tudtuk meg Rácz Bélától, a programot megszervező és felügyelő stratégiai rektorhelyettestől -, hogy az az egyetemista, aki a félév tizenegy előadásából nyolcon regisztrálja magát, aláírást szerezhet, aki viszont az órákat záró tesztek közül mindegyiket megoldja, "kiválóan megfelelt" minősítést és két kreditet kap. A lehetőséggel sokan kívántak élni, az ötszáz helyet gyorsan betöltötték a diákok.

A tudományos ismeretterjesztő előadásokra kíváncsi szegediekre változatlanul számítanak, hiszen az Ady téri TIK kongresszusi nagytermében számukra is marad legalább 160 ülőhely. A szerdánként 18 órától kezdődő előadások vázlatát változatlanul közöljük lapunk hétfőn megjelenő számában, a programot pedig rögzíti a regionális televízió, illetve az SZTE www.u-szeged.hu című honlapja.

Az 1956-os forradalom

A tény, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc Szegeden és az itteni egyetemen kezdődött, különös hangsúlyt kap azzal is, hogy a Mindentudás Egyeteme sorozat 2006-os őszi szemeszterében három előadást szentelnek e témának. Az 1956-os események ötvenedik évfordulója alkalmából október 11-én Péter László irodalomtörténész szegedi nézőpontból elemzi a történteket, 18-án Ormos Máriatörténész, akadémikus a monolitikus rendszer első megroppanásáról tart előadást, november 8-án pedig Vető Miklós a "szabad világba" menekült diákok szempontjait veszi sorra.


Újszászi Ilona
Forrás: http://www.delmagyar.hu