2005-ben rekordmeleget mértek

Vágólapra másolva!
A 2005-ös év időjárása volt a legmelegebb - állítja az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA), mely 1890 óta méri a globális átlaghőmérsékletet. Mások szerint nem a tavalyi év volt a legmelegebb, de ők is azt állítják: a sokéves átlagnál jóval magasabb volt a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!
2005 Warmest Year in Over a Centuryhttp://www.nasa.gov/centers/goddard/news/topstory/2006/2005_warmest.htmlA NASA Goddard közleménye

A NASA Goddard Űrtudományi Intézete (GISS) a mérések megkezdése óta tavaly találta a legmelegebbnek a Föld felszínének hőmérsékletét. A GISS megbízásából földközeli, tengerek feletti és szatellites mérőpontok adatait gyűjtik össze. Az évente közölt felmérést így a Föld különböző pontjain mért hőmérsékletek átlagolásából kapják.

"Az utóbbi időszakban tapasztalható felmelegedés egybeesik azzal, hogy egyre több emberiség által előállított, üvegházhatást erősítő gáz kerül bolygónk légkörébe" - mondta a New Scientist nevű tudományos lapnak James Hansen, a kutatás vezetője. Ráadásul hasonló adatok szerepeltek már több, a klímaváltozás tendenciáira vonatkozó előrejelzésben is. Hansen éppen emiatt olyan döntések meghozását sürgetné, melyek az üvegházhatást generáló gázok kibocsátását csökkentik.

Forrás: NASA
A NASA első ábráján az átlaghőmérséklet alakulását lehet megfigyelni 1951-es átlaghoz viszonyítva. A második ábrán a 2005-ös hőmérsékletváltozások láthatók. A bordó részek - köztük az Északi-sark vidéke - azok, melyek egy év alatt a legtöbbet melegedtek



A mérések elkezdése, 1890 óta az öt legmelegebb év az utóbbi nyolc évben volt. A legmelegebb évek:
1. 2005 (2.)
2. 1998 (1.)
3. 2002
4. 2003
5. 2004
Forrás: NASA

El Nino-jelenséggel

A GISS kutatói arra is felhívták a figyelmet, hogy a mérések alapján az utóbbi 30 évben 0,6 Celsius fokkal emelkedett planétánk átlagos hőmérséklete. A növekedésben egy gyorsuló tendencia is megfigyelhető, hiszen az egész századot figyelembe véve a melegedés összesen 0,8 Celsius fokos volt. (A NASA animációján jól látszanak a folyamat regionális eltérései.) A legnagyobb felmelegedést az utóbbi ötven évben Szibériában, Alaszkában és a Déli-sark nevezetes félszigetén figyelték meg.

2005 meleg időjárása után meglepő, hogy a 2006-os esztendő elején a szokásosnál jóval hidegebb volt Európában és Ázsiában. Rekordhidegekről szólnak a híradások Oroszországban, Ukrajnában, a Balti országokban és Lengyelországban is, (Moszkvában tartósan mínusz 30 Celsius fok alatt maradt a hőmérséklet) Japánban pedig a hó jelentett problémát, hiszen néhol négyméteres hóréteg alakult ki.

Mindezekből természetesen nem lehet következtetni arra, hogy egy hidegebb időszak köszöntene ránk, hiszen még mindig megeshet, hogy éves átlagban meghaladjuk akár a tavalyi rekordokat is.

Forrás: NASA