Új, depresszió elleni gyógyszerek a láthatáron?

Vágólapra másolva!
A depresszió elleni gyógyszerek új típusának kifejlesztéséhez vezethet a Rockefeller Egyetem által vezetett nemzetközi kutatás legújabb felfedezése. A tudósok ugyanis kimutatták, hogy a p11 nevű gén kulcsszerepet játszhat annak meghatározásában, melyik ember lesz depresszióra hajlamos.
Vágólapra másolva!
A depresszió: kor-kór?/tringer/index.htmlTringer László előadása az ME-nScientists, linking gene with serotonin and depression, offer insights to new treatmentshttp://newswire.rockefeller.edu/?page=engine&id=454A Rockefeller Egyetem közleménye

A depresszió az emberiség egyik legrégebb óta ismert betegsége. A tudomány máig nem tudja pontosan, mi okozza a Magyarországon is népbetegségnek számító, havonta átlagosan félmillió embert érintő "búkórt". Mai tudásunk szerint a depresszió során "zavar keletkezik az idegsejtek közötti információátvitelt biztosító anyagok forgalmában" - mint ahogyan azt Tringer László pszichiáter a Mindentudás Egyetemén elhangzott előadásában is hallhattuk. Az idegsejtek közötti jelátvitel a szinapszisokban valósul meg. E helyeken az információt speciális anyagok közvetítik, amelyeket neurotranszmittereknek nevezünk. Számos ilyen közvetítő anyagot ismerünk. Depresszió esetén a legjellemzőbb tünet, hogy a rendelkezésre álló szerotonin, az agyban a hangulatot, az alvást és az emlékezést is szabályozó anyag mennyisége kisebb a szükségesnél. Ennek következtében a szerotonin által kiszolgált idegi pályák működése megváltozik. Az 50-es évektől kezdődően a neurotranszmitterek egyensúlyát helyreállító gyógyszerek újabb és újabb változatait állítják elő, és alkalmazzák sikerrel.

Rockefeller EgyetemKarolinska IntézetRoueni Egyetem Eli Lilly and Company

Látható az eltérés: a baloldali képen a depresszióra hajlamos egyed agyszöveténél kevesebb a p11

Látható az eltérés: a baloldali képen a depresszióra hajlamos egyed agyszöveténél sokkal több a p11 (sötét részek). Forrás: Rockefeller Egyetem



A depresszió sokakat érint

A depresszió sokakat érint



A vizsgálatok következő szakaszában a tudósok két egérfajtát tenyésztettek ki, melyeket az különböztetett meg egymástól, hogy míg az egyik csoportban levő példányok a szokásosnál nagyobb mennyiségű p11 fehérjét termeltek, addig a többiek egyáltalán nem állítottak elő ilyen proteint. Az agykutatók azt találták, hogy a p11-et túltermelő rágcsálók hiperaktívakká váltak és úgy viselkedtek, mintha antidepresszánsokkal kezelték volna őket. Ezzel szemben a "p11-mentes" egerek egyrészről a depresszió jól látható jeleit mutatták, másrészről pedig kevésbé reagáltak az antidepresszáns szerekre.

A kutatás egyértelműen bizonyította, hogy a p11 részt vesz a depresszió kialakulásához vezető, többszörösen összetett agyi folyamatokban. Az egereken végzett vizsgálatok alapján azonban az is valószínűsíthető, hogy a p11-szint befolyásolja a hangulatot is, mert a depresszió jeleit mutató rágcsálóknál sokkal alacsonyabb p11-szintet mutattak ki. Ez alapján feltételezik a kutatók, hogy további kutatásokkal kifejleszthetőek olyan, p11-et tartalmazó gyógyszerek, melyek eredményes antidepresszánsok lehetnek.

Forrás: Rockefeller Egyetem