Az osztrák és finn elnökség prioritásai az uniós kutatáspolitika területén

Vágólapra másolva!
Ausztria 2006. januárjában váltotta az Egyesült Királyságot az Unió soros elnöki tisztében. A most hivatalba lépett osztrák elnökség a kutatás területén elsődleges prioritásnak tekinti a 7. Kutatási és Fejlesztési Keretprogramot.
Vágólapra másolva!

Ausztria 2006. januárjában váltotta az Egyesült Királyságot az Unió soros elnöki tisztében. A most hivatalba lépett osztrák elnökség a kutatás területén elsődleges prioritásnak tekinti a 7. Kutatási és Fejlesztési Keretprogramot. A jelenleg futó 6. Keretprogramból történő zökkenőmentes átmenet biztosítása érdekében mindent megtesznek, és az új keretprogram 2007. évi időbeli indításához, megvalósításához szükséges összes döntést még 2006 folyamán meghozzák. Márciusban az Európai Parlament elé kerül a 7. Keretprogram első szövegváltozata. A kutatásért felelős Versenyképességi Tanács az első félév során négy alkalommal is ülésezik. Az osztrák elnökség célja az, hogy júniusig a teljes jogszabálycsomaggal kapcsolatban politikai szintű megegyezést érjenek el. Várhatóan az év vége előtt megszületik a végleges döntés a Versenyképességi és Innovációs Keretprogramról (CIP, 2007-2013) is.

A Bizottság azon javaslata, hogy növeljék kétszeresére a kutatásra fordított jelenlegi EU-támogatást, pozitív fogadtatásra talált az európai kutatói közösségben és az Európai Parlamentben, de a költségvetési vitát jelentősen megnehezítette. A költségvetés jelenlegi kompromisszumos tervezete szerint a kutatási támogatás - összehasonlítva 2006-tal - reálértékben 75%-kal fog növekedni 2013-ig.

A fő prioritás mellett mind az osztrák, mind az utána következő finn elnökség fontosnak tartja a 3% Akcióterv (az EU kutatási kiadásai 2010-re a GDP 3%-ára emelkedjenek) végrehajtásának további ösztönzését, és a megvalósítás folyamatos követését.

Az ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor - Cadarache-Franciaország) építésével kapcsolatosan a Bizottság 2006 tavaszán tesz javaslatot az együttműködő felek között kötendő nemzetközi egyezményekre és jogi személyiségű európai szervezet létrehozására. Az osztrák elnökség törekszik arra, hogy ezeket a javaslatokat minél hamarabb elfogadják.

Az Európai Bizottság közleményt készít elő az Európai Urprogrammal (European Space Programme, ESP) és a Globális Környezetvédelmi és Biztonsági Megfigyelő Rendszerrel (Global Monitoring for Environment and Security, GMES) kapcsolatban, ennek megvitatására is sor kerülhet az osztrák elnökség ideje alatt.

Fontosabb további tervek 2006-ra:

- javaslat az Európai Technológiai Intézet (EIT, European Institute of Technology) alapítására;

- a Galileo program jövőjére vonatkozó vita kezdete;

- a kutatás és fejlesztés területét célzó adó-ösztönzőkről szóló közlemény elfogadása;

- európai irányelvek az akadémiai szféra és a vállalatok közötti együttműködés gyakorlati problémáinak kezelésére.

További információk az osztrák elnökség honlapján.

Forrás: MTA Nemzetközi Tudományos Kapcsolatok Főosztálya