Két éve dolgoznak a Marson a NASA-robotok

Vágólapra másolva!
Habár eredetileg csupán három hónapra voltak hitelesítve, az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) robotautói már két éve folyamatosan dolgoznak a Marson. A két gyerekautónagyságú szerkezet - a Spirit és az Opportunity - összesen hét mérföldnyi, tehát több mint 11 kilométeres utat járt be, ami a földitől lényegesen eltérő klímával rendelkező bolygón hatalmas teljesítménynek számít.
Vágólapra másolva!
Rovers Still Exploring Mars After 2 Years http://news.yahoo.com/s/ap/20060102/ap_on_sc/mars_rovers;_ylt=AnAGM5zVpiU.JyoAxDTsM6Ss0NUE;_ylu=X3oDMTA3MzV0MTdmBHNlYwM3NTM-A cikk angol eredetijeMars Exploration Rover Missionhttp://marsrovers.jpl.nasa.gov/home/index.htmlA misszió hivatalos honlapja

A NASA és a világ űrkutatásának régóta dédelgetett álma valósult meg, amikor 2003. január 3-án sikeresen landolt a Mars felszínén a Spirit (magyarul talán Léleknek, Bátorságnak fordítható). Három héttel később, január 24-én követte őt "ikertestvére", az Opportunity (Lehetőség), mely - a terveknek megfelelően - a vörös bolygó másik oldalán ért földet. A NASA-nak nem ez volt az első ilyen expedíciója, hiszen korábban már négy robotot küldött a Marsra, mely bolygó leginkább hasonlít a Földhöz a Naprendszerben. A mostani expedíció érdekessége, hogy egyszerre két mozgó kutatóegységet küldtek, melyek egyszerre vizsgálják az égitest felszínét két különböző ponton.

A Spirit és az Opportunity is így néz ki
Két éve pásztázzák a vörös bolygó felszínét


A kutatás eredményei

A mostani marsi kutatások hamar elérték alapvető céljukat: több olyan geológiai bizonyítékot is sikerült találni, melyek egyértelműen arra utalnak, hogy a bolygón víz van. A földihez hasonló élet nyomaira továbbra sem bukkantunk, viszont sokat megtudtunk a Mars változatos és pusztításokkal tarkított múltjáról.

A Spirit a Gusev kráterben, egy a marsi egyenlítőtől délre található, 145 kilométer széles mélyedésben landolt, mely egyike azon marsi krátereknek, amelyet egykor tavak tölthettek ki. Ezen a vidéken a szerkezet összesen három mérföldet, tehát közel öt kilométert tett meg és majdnem 70 ezer képet - köztük gyönyörű panoráma-felvételeket - készített. A Spirit történelmet csinált azzal, hogy tavaly nyáron - robotként - elsőként mászott meg egy földönkívüli dombot. A Férj-dombnak elnevezett, körülbelül 50 méteres magaslat meghódítása azzal a veszéllyel járt, hogy a kráter által biztosított viszonylagos védettség megszűnik és a Spirit a vad időjárás martaléka lesz, de a robot ezt is "túlélte". (A Spirit 90 napját lehet megnézni 90 másodpercben a NASA honlapján.)

A kép csak animáció, de a tájat a Spirit fotózta le

A kép csak animáció, de a tájat a Spirit fotózta le

Az Opportunity a Mars másik oldalán a hematit régióban, a Meridiani Planumban szállt le, mely "egy körülbelül negyed dunántúlnyi terület ősi állóvízben, vagy felszín alatti vizes környezetben keletkezett ásvánnyal". Ez a kerekes labor négy mérföldet, vagyis majdnem hat és fél kilométert haladt és 58 ezer felvételt juttatott el a Földre. Sokáig az Opportunity volt a kutatók kedvence, hiszen megelőzve ikertestvérét először ez a szerkezet produkált olyan eredményeket, melyek egyértelműen utaltak a Marson található vízre.

Akadályok

A Spirit "önarcképe"

A Spirit "önarcképe"



Mindent egybevetve a két kutatóegység messze túlteljesítette a hozzájuk fűzött reményeket. Ennek ellenére a kutatók folytatják a kutatást és igyekeznek minél több információt kisajtolni a robotokból, mert ők is tudják, hogy a Spirit és az Opportunity bármelyik nap tönkremehet.

Forrás: AP