Vágólapra másolva!
Kína nyugati részén madárinfluenza tört ki a vadludak között. Az esemény pánikra ad okot, hiszen félő, hogy a vándormadarak Ázsián kívül is elterjesztik a kórt...
Vágólapra másolva!
A madárinfluenzáról rövidenhttp://www.enc.hu/1enciklopedia/aktualis/madarinfluenza.htmAmit tudni kell a madárinfluenzárólKüszöbön a világméretű madárinfluenza-járvány?http://index.hu/tech/tudomany/h5madar/Az index összeállítása a veszélyrőlMadárinfluenzahttp://www.cdc.gov/flu/avian/Mi az a madárinfluenza? (angol)

A tudósok szerint a H151 kórokozó felfedezése a vadludak szervezetében igen nagy fontosságú, hiszen a vándormadarak óriási távolságokat képesek megtenni. A Science-ben és a Nature-ben megjelent beszámolóik tudósítanak elsőként arról, hogy vadmadarak között is terjedhet a vírus. Korábban ugyanis kizárólag azt tapasztalták, hogy a háziállatokat a vadmadarak ugyan megfertőzik, de egymást nem.

A világ egészségügyi szakértői attól tartanak, hogy a madárinfluenza vírusa általános járvány kiváltója lehet. Mindez akkor következne be, ha a vírus emberek között is terjedni tudna. Eddig Vietnamban, Thaiföldön és Kambodzsában 154 fertőzött közül 54-en haltak meg - miután újra kapcsolatba kerültek házicsirkékkel és más, fertőzött szárnyasokkal.

A hír, hogy a H151 patogén elterjedt a vadludak között, globális fenyegetés rémét festi elénk a tudósok szerint. Yi Guan, a hong-kongi egyetem munkatársa azt nyilatkozta, hogy "Ezek a madarak akár napi ezer mérföldet is képesek repülni. Ez azt is jelenti, hogy a vírus könnyedén képes elterjedni jelenleg fertőzetlen területeken is."

Globális fenyegetés

Nemcsak a háziszárnyasok vannak veszélyben

Nemcsak a háziszárnyasok vannak veszélyben

Yi Guan

Az elhullott madarakból származó vírus genetikai elemzése során arra jöttek rá, hogy a kórokozó igen közel áll ahhoz, amelytől emberek is megbetegedtek Thaiföldön és Vietnamban. Jinhua Liu és kollégái szerint a Quinghiahu-tó fontos tenyészhelye a vándormadaraknak. Az indiai ludak délre, Burma felé, illetve északra, a Himaláján túlra, Indiába költöznek.

A kutatók riportjukban számos, a tavon élő madarat vizsgáltak meg. Ennek során sikerült izolálni a H5N1 vírusváltozatot, melyet aztán egereken és csirkéken teszteltek, s így kiderült, hogy az erősen fertőző. A 16 kísérleti állat közül 15 a kísérlet harmadik napjáig elpusztult.

"Az agresszív H5N1 vírus a bizonyság arra, hogy a madárinfluenza könnyűszerrel válhat globális fenyegetéssé." - írta Liu csapata a Science-ban. A kutatócsoport szerint a délkelet-ázsiai földművesek mostantól jobban figyelnek a kór jeleire. Arra figyelmeztetnek, hogy ha a madárinfluenza kitör a háziszárnyasok között, szinte kizárt, hogy bármilyen eszközzel megfékezzék pusztítását.

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news