Vágólapra másolva!
Vámos Tibor informatikus kutatóprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja részesült idén az Év Tudósa Díjban. Az elismerést december 14-én adták át az Akadémián.
Vágólapra másolva!

A díjat a Tudományos Újságírók Klubja évente adja át annak a tudósnak, aki a klubtagok megítélése szerint az elmúlt időszakban kiemelkedő tudományos tevékenysége mellett a legtöbbet tette a tudomány magas színvonalú, közérthető népszerűsítéséért. A most hetedik alkalommal kiosztott Év Tudósa Díjat korábban olyan közismert tudósok kapták meg, mint Simonyi Károly, Marx György, R. Várkonyi Ágnes, Vekerdi László, valamint a Mindentudás Egyeteme eddigi előadói közül Csányi Vilmos, Falus András és Csermely Péter.

Vámos Tibor a díj átvétele után elmondott beszédében köszönetét fejezte ki a tudományos újságíróknak, hozzátéve, hogy a mostanihoz hasonló civil elismerések számára mindig különösen fontosak.
Ismertette ars poeticáját is: véleménye szerint a tudósoknak és a tudományos újságíróknak optimista világképet kell sugározniuk, mert az embereket éppen elég negatív hatás éri a politika és a média felől. Ezt a pozitív világképet az táplálhatja, hogy soha a történelemben a tudomány nem tett annyit a világ javulásáért, mint az utóbbi időben - véli a kutatóprofesszor.

Vámos Tibor 1926-ban született Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetem elvégzése után nem sokkal az Inotai Hőerőmű villamos szerelési munkáinak, majd mindössze 26 évesen a Dunaújvárosi Erőmű építésének lett a vezetője. Az MTA Automatizálási Kutató Intézetének alapítója, igazgatóhelyettese, majd igazgatója, ezzel párhuzamosan az MTA Számítástechnikai Központjának vezetője. A két intézmény egyesítése után az új intézet, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet (SZTAKI) igazgatója, majd ugyanott kutatóprofesszor. Egy ideig a virginiai George Moson Egyetem vendégprofesszora. 1979 óta az MTA rendes tagja.
Kutatási területei: energetikai automatizálás, számítógépes rendszerépítés, rendszerelmélet, alakfelismerés, mesterséges intelligencia, az informatika episztemológiai problémái.
Kétszáznál több tanulmánya jelent meg. Ismeretterjesztő írásainak és előadásainak száma alighanem még ezt is meghaladja.
Számos hazai és külföldi folyóirat szerkesztőbizottságának tagja, számos társaság, egyesület munkájában vesz részt. Állítása szerint Ókortudományi Társasági tagságára a legbüszkébb.
Vámos Tibor