Vágólapra másolva!
Mostantól három napig Budapestre tekint a világ tudományos közössége: kezdetét vette a Tudomány Világfóruma (World Science Forum - WSF). A Magyar Tudományos Akadémián (MTA) rendezett csütörtöki nyitóceremónián részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke, Koicsiro Macura, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetének (UNESCO) főigazgatója és Janez Potocnik, az Európai Bizottság kutatási főbiztosa is.
Vágólapra másolva!


A köztársasági elnök tartotta a megnyitóbeszédet

Sólyom László megnyitóbeszédében örömét fejezte ki amiatt, hogy 2003 után ismét Budapest ad otthon a világfórumnak. Szerinte a találkozóra nagy szükség van. Az idei fő téma, a "Tudás, etika és felelősség" olyan különösen fontos kérdéseket vet fel, melyek nemcsak a tudomány, hanem a társadalom egésze számára fontosak. A köztársasági elnök példaként a tudomány és az oktatás szabadságát említette, melynek előnyeiről minden bizonnyal sok szó esik majd a fórumon. Ugyancsak sokat fognak beszélni a tudósok, a politikusok és az üzleti szféra képviselőinek viszonyáról, mely szintén jól mutatja, hogy tényleg nem csupán a tudomány fórumáról van szó - fejezte be beszédét Sólyom László.

World Science Forumhttp://www.sciforum.hu/index_page.phpA Tudomány Világfóruma honlapja (angol)

A köztársasági elnök után felszólaló Vizi E. Szilveszter azt emelte ki, hogy a fórumon nem kizárólag a tudományról lesz szó, hanem a tudomány "mellékhatásai" is napirendre kerülnek. Szerinte a tudomány a XXI. században egyre fontosabbá válik és a modern társadalom motorja lesz. Az MTA elnöke, aki már két előadást is tartott a Mindentudás Egyetemén, egy Gábor Dénestől vett idézettel érzékeltette a tudomány szerepét: "A jövőt nem lehet előre megjósolni, de a jövőnket fel lehet találni."
A megnyitóünnepség végén Koicsiro Macura átadta az UNESCO tudományos díjait. A szervezet 2002 óta mindig november 10-én, a Tudomány Világnapján osztja ki az elismeréseket.


Ízelítő a konferencia programjából:

Az idei világfórumon hat szekció lesz, melyek a tudomány és a politika, valamint a tudomány és az üzleti szféra kapcsolatáról, a tudományos oktatásról, a tudományos utánpótlásképzésről és környezetünk jövőjéről szólnak. Külön szekcióban elemzik a harmadik világ, a fejlődő országok helyzetét és lehetőségeit, elsősorban India utóbbi időben produkált gazdasági és tudományos teljesítményét véve alapul. Az összes elhangzott előadás akár élőben is megtekinthető lesz, ahol archiválják is az elhangzottakat, így később is bárki belenézhet a programba.

A fórum kiemelt eseményeit speciális rendezvények is kísérik. Az Izraeli-Palesztin Tudományos Szervezet (IPSO) szervezésében 2003 után idén is létrejön a palesztin és izraeli tudósok találkozója "Tudomány a békéért" címmel, mely külön örömet jelent a szervezőknek. November 11-én kerül sor a tudományos újságírók találkozójára "Tudás, etika és felelősség a tudományos újságírásban" címmel, ahol a legnagyobb nemzetközi szervezetek képviseltetik magukat.