Vágólapra másolva!
Amerikai orvoskutatók új nanotechnológián dolgoznak: nanoméretű részecskéken szállítják be a gyógyszereket a daganatokba. Az apró részecskék lebomlás közben adagolják a szert, mely így hatékonyan gyógyít - legalábbis az egérkísérletek ezt bizonyítják.
Vágólapra másolva!
Nanorészecskék a sejtek között: a jövő gyógymódja?
Nanorészecskék a sejtek között: a jövő gyógymódja?
NanoBiotech News

A bostoni Harvard Orvosi Iskola (HMS) és a Massachusettsi Technológia Intézet (MIT) emberi prosztatarákkal fertőztek meg egereket, majd egy új eljárás segítségével meg is gyógyították őket. Az amerikai szakemberek olyan nanorészecskéket (tehát 100 nanométernél kisebb részecskéket) terveztek, melyeket a rák kezelésekor használatos gyógyszerrel, Taxoterrel láttak el. Ezeket fecskendezték be azokba az emberi eredetű daganatokba, melyeket korábban az egerek lágyékába ültettek be. A befecskendezett részecskék hidrogénből és egy olyan műanyagból állnak, mely apránként elbomlik, így fokozatosan teszi szabaddá és adagolja a gyógyszert.

Az egerek egyik csoportja is kifejezetten örült az új gyógymódnak
A kísérletekben résztvevő egerek egyik csoportja együtt örülhetett a tudósokkal...


A kutatóorvosok november 1-én számoltak be eredményükről a Párizsban tartott Európai Rákkonferencia résztvevőinek. A bejelentés nagy hatással volt a jelen levő szakemberekre, akik nagy reményeket fűznek az új eljáráshoz. A kutatással az orvosok közelebb kerültek ahhoz, hogy a daganatok belsejébe nanorészecskéket jutassanak, melyek a rákos sejteket romboló gyógyszereket képesek a megfelelő helyre fecskendezni. Ha az eljárás tökéletesedik, lehetővé válhat, hogy kizárólag a fertőzött részeken hasson a szer.

Dr. Omid Farokhzad, a HMS kutatója a konferencián tartott bemutatójában ugyanakkor elismerte, hogy a most kifejlesztett technológia csak az "elérhető" daganatok, tehát a még nem annyira terjedő tumorok esetében segítheti a kezelést. Ezzel utalt arra is, hogy távol vagyunk még az olyan, leginkább a science-fiction világából ismert orvosi nanotechnológiáktól, melyekben a véráramba fecskendezett nanorészecske képes megtalálni a daganatos szöveteket, ahol aztán munkához is lát. Dr. Omid Farokhzad azonban reméli, hogy két éven belül már embereken is tesztelhetik az egérkísérletekben oly sikeresnek bizonyult eljárást.

Forrás: MSNBC/AP