Vágólapra másolva!
November 4-én tartották a Matematika Ünnepét az MTA-n. A rendezvényen adták át az ötévente odaítélt Bolyai-díjat az orosz származású Misha Gromov matematikusnak. Az érdeklődők ezután Gromov mellett az idei Abel-díjas, a magyar származású Lax Péter előadását is meghallgathatták.
Vágólapra másolva!
A Magyar Tudomány Ünnepe/magazin2/20051026magyar.html460 program az ünnep keretében...Lax Péter az Abel-díj idei kitüntetettje/magazin2/20050525amagyar.htmlCikkünk a díjról

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében november 4-én tartották a Matematika Ünnepét az MTA-n. A rendezvényen adták át a 2005. évi Bolyai-díjat, az MTA ötévente kiosztott matematikai elismerését. Ezután a két díjazott, az orosz származású Misha Gromov és Lax Péter magyar származású matematikus, a matematikai Nobel-díjként is emlegetett Abel-díj idei díjazottja is tartott egy-egy előadást.

A Matematika Ünnepét az MTA Matematikai Osztálya szervezte meg hagyományteremtő céllal. Így Szász Domokos akadémikus, az osztály vezetője volt az, aki üdvözölte az egybegyűlteket az Akadémia Dísztermében. Bevezetőjében bemutatta a Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjat, melyet a Magyar Tudományos Akadémia 1902-ben alapított a világhírű magyar tudós, a zseniális magyar matematikus, Bolyai János születésének 100. évfordulóján. Abban az időben az ilyen kezdeményezés egyedülálló volt. Az első díjazottak Henri Poincaré (1902), David Hilbert (1907) voltak, ezután azonban a történelem közbeszólt és a hagyomány megszakadt.

A Bolyai-díjat legközelebb 2000-ben, az UNESCO által a matematika nemzetközi évének nyilvánított évben újította fel az MTA, mely abban az évben ünnepelte fennállásának 175. évfordulóját is. Az MTA Matematikai Tudományok Osztálya által kinevezett nemzetközi zsűri a díjjal, amely 25.000 USD pénzjutalmat és aranyérmet tartalmaz, az előző 10 évben megjelent legjobb matematikai monográfia szerzőjét jutalmazza. 2000-ben a zsűri a Díjat Saharon Shelah-nak ítélte oda.

A nemzetközi zsűri döntése alapján az idei díjazott Misha Gromov orosz számazású, Franciaországban élő matematikus lett, akinek Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke adta át az elismerést. Az átadást követően Szűcs András, az ELTE professzora lépett a pulpitusra és röviden bemutatta az egybegyűlteknek Misha Gromov munkásságát és hozzájárulását korunk matematikájához. A díjazott később nagy sikerű előadást tartott Geometry of Product Spaces címmel.

Gromov után az idei Abel-díjas Lax Péter tartott előadást az ő pályáját is egykor egyengető Neumann Jánosról (John von Neumann, prophet of the age of technology), előtte azonban Fritz József, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora méltatta Lax matematikai pályáját. Az évtizedek óta Amerikában élő Lax Péter egyébként napokig Magyarországon marad és részt vesz a Tudomány Világfórumán is.