Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
2005. november 8-án, gróf Teleki József halálának 150. évfordulóján Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitja meg az MTA első elnökéről, egyben könyvtárának alapítójáról szóló kiállítást.
Vágólapra másolva!

Egy korábbi Teleki

Múltunk neves könyvgyűjtőihttp://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/muvtort/kelecsen/html/kelecs17.htmKelecsényi Gábor Teleki Józsefről

Gróf Teleki Józsefről (1790-1855) szóló összeállításunkat nagyapjával, a vele azonos nevet viselő grófnál kell kezdeni. Az 1738 és 1796 között élt Teleki József nevét, akit a lexikonok a koronaőr "foglalkozásnév" megjelöléssel különítenek el a többiektől, az irodalomtörténet egy gúnyvers kapcsán is számon tarthatná. Bessenyei György, akivel a protestáns iskolák autonómiája ügyében különbözött össze Teleki, így írt róla: "Miért teszi magát önként szelindeknek, / Miért marja tövét nyavalyás fülemnek? / Ahol Nagysád ugat, ott én is bőghetek, / Ha Nagysád szelindek, én bika lehetek."

Teleki József (1738-1796)
Teleki József (1738-1796)
Teleki JózsefCornides DánielTelekinek

Teleki József végrendeletéből tudjuk, hogy az országban több helyen voltak főúri magánkönyvtárai (Marosvásárhelyt, Pesten, Szirákon). Gazdag gyűjteményét folyamatosan bővítette: hagyatékokat is vásárolt. Az utókor talán értetlenül áll Teleki alakja előtt, hiszen a jeles könyvgyűjtő nem gondolt arra, hogy halála után gyűjteményét a közre hagyja. A kivételes kollekció egy részének sorsáról nem tudunk, a másikat Teleki József, az Akadémia első, leendő elnöke 1826-ban felajánlotta a Tudós Társaságnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről