A Magyar Tudomány Ünnepe 2005

Vágólapra másolva!
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) idén kilencedik alkalommal rendezi meg a Magyar Tudomány Ünnepét (MTÜ). A 460 rendezvényből álló sorozat október 24-én kezdődik és egészen december 2-ig tart. A másfél hónapos ünnep kiemelt témája - akárcsak a november 10-12-én tartott Tudomány Világfórumán - a "Tudás, etika és felelősség".
Vágólapra másolva!
Magyar Tudomány Ünnepe

A Magyar Tudomány Ünnepehttp://www.tudomanyunnep.hu/A rendezvény honlapjaTudományünnepi híradó/magazin2/20051111tudomanyunnepi.htmlA Duna Televízióban...A Tudomány Világfóruma/magazin2/20051026budapest.htmlCikkünk a háromnapos rendezvényrőlLax Péter az Abel-díj idei kitüntetettje/magazin2/20050525amagyar.htmlCikkünk a kitüntetésről

Az országszerte megrendezett különböző események pontos programja megtalálható az MTÜ honlapján. A rendezvénysorozat társszervezői között ott vannak a minisztériumok, a főhatóságok, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Magyar Szabadalmi Hivatal is, ezen felül számos egyetem, főiskola, középiskola, múzeum és tudományos társaság csatlakozott az ünnephez saját programjával.

Az MTÜ központi rendezvénye Pécsett lesz november 3-án, a Pécsi Akadémiai Bizottság szervezésében. Az ünnep záróeseménye pedig Budapesten, az MTA Székházában lesz, ahol egy kerekasztal-beszélgetésben igyekeznek majd összegezni a programok tapasztalatait, és külön tárgyalják a társadalom és a tudomány kapcsolatát. A beszélgetést néhány nappal később a Magyar Televízió is levetíti. Emellett a Duna TV az MTÜ alatt minden nap tízperces adásban számol be az előző napi eseményekről. Tudományos Filmszemle is lesz: november 11-én az Uránia Moziban Nemzetközi Tudományos Filmszemlék díjnyertes filmjeit nézhetik meg ingyen az érdeklődők.

Az MTÜ keretében az MTA matematikai osztálya november 4-től - hagyományteremtő céllal - megszervezi a Matematika Ünnepét. (Ennek programját az interneten keresztül is figyelemmel kísérheti.) Itt adják át a 2005. évi Bolyai-díjat, az MTA ötévente átadott matematikai elismerését, mely 25 ezer dolláros pénzjutalommal jár. Az idei díjat Misha Gromov orosz számazású, Franciaországban élő matematikus kapja, aki előadást is tart az érdeklődőknek. Szintén bemutatja szakterületének egy szeletét Lax Péter magyar származású matematikus, a matematikai Nobel-díjként is emlegetett Abel-díj 2005-ös díjazottja is. Ő egyébként a Tudomány Világfórumán is részt vesz, ahol szintén előadást tart.