Budapest lesz a tudomány fővárosa

Vágólapra másolva!
November 10-én, a Tudomány Világnapján kezdődik Budapesten a Tudomány Világfóruma (World Science Forum - WSF). 2003 után másodszor is a magyar fővárosban kap otthont a rendezvény, melyre négyszáz külföldi és százötven magyar, tudományos élethez kötődő vendéget, köztük több Nobel-díjas tudóst várnak. A világfórumon a résztvevők a tudományos élet legfontosabb kérdéseit vitatják meg; idén a fő téma a "Tudás, etika és felelősség" lesz.
Vágólapra másolva!
World Science Forumhttp://www.sciforum.hu/index_page.phpA Tudomány Világfóruma honlapja (angol)

Meskó Attila, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára a rendezvényt bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a fórumot a MTA az UNESCO-val, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetével és a Tudomány Nemzetközi Tanácsával (International Council for Science - ICSU) közösen szervezte meg. Az első ilyen tudományos összejövetelt 2003-ban tartották Budapesten. Egy tudományos világfórum ötlete az után merült fel az Akadémián, hogy 1999-ben, szintén Budapesten tartották a Tudományos Világkongresszust, és ennek lebonyolítása kifejezetten sikeresnek bizonyult. Meskó Attila szerint az alapvető cél az volt, hogy a svájci Davosban évente megrendezett Világgazdasági Fórum mintájára Budapest a tudományos tanácskozás viszonylatában váljon fogalommá.

Meskó Attila

Meskó Attila főtitktár

Az idei fórumon hat szekció lesz, melyek a tudomány és a politika, valamint a tudomány és az üzleti szféra kapcsolatáról, a tudományos oktatásról, a tudományos utánpótlásképzésről és környezetünk jövőjéről szólnak. Külön szekcióban elemzik a harmadik világ, a fejlődő országok helyzetét és lehetőségeit, elsősorban India utóbbi időben produkált gazdasági és tudományos teljesítményét véve alapul. A szervezők kiemelték, hogy az összes elhangzott előadás akár élőben is megtekinthető lesz, ahol archiválják az elhangzottakat, így később is bárki belenézhet a programba.

A fórum kiemelt eseményeit speciális rendezvények is kísérik. 2003 után idén is létrejön a palesztin és izraeli tudósok találkozója "Tudomány a békéért" címmel, mely külön örömet jelent a szervezőknek. November 11-én kerül sor a tudományos újságírók találkozójára "Tudás, etika és felelősség a tudományos újságírásban" címmel, ahol a legnagyobb nemzetközi szervezetek képviseltetik magukat. Koichiro Matsuura, az UNESCO vezetője szintén az esemény keretében, a nyitónapon adja át az általa vezetett szervezet tudományos díjait.

A Fórumhoz kapcsolódó, ún. szatelit-rendezvényekre is sor kerül. "Beágyazni az etikát a tudomány gyakorlatába" a címe annak a külön kisfórumnak, melyet november 6-9. között tartanak Budapesten. Mi etikus a tudományos tevékenységben és mi nem az? - a meghívottak és az érdeklődők főleg ezt a kérdést járják körbe, kiemelve az olyan vitás tudományágakat, mint például a genetika.
Nemzetközi Tudományos Filmszemle is lesz Szolnokon, november 8-tól 13-ig, ahol olyan dokumentum-, ismeretterjesztő és kísérleti filmeket láthat az érdeklődő, mely valamilyen módon kapcsolódik a tudományhoz. November 5-től pedig háromnapos konferenciát tartanak az éghajlatváltozás témájában. Külön ki kell emelni az évente megrendezett, idén október 24-től egészen december 2-ig tartó Magyar Tudomány Ünnepét, melyen 460 program foglalkozik a magyar tudomány eredményeinek bemutatásával és a legfontosabb tudományos kérdések megvitatásával.

Lax Péter az Abel-díj idei kitüntetettje/magazin2/20050525amagyar.htmlCikkünk a kitüntetésről

Az elkövetkező időszak tudományos eseményeit bemutató lista nem lenne teljes, ha nem említenénk meg az MTA matematikai osztályának hagyományteremtő rendezvényét, a Matematika Ünnepét, melyre november 4-től kerül sor. (Ennek programját az interneten keresztül is figyelemmel kísérheti.) Itt adják át a 2005-ös évi Bolyai-díjat, az MTA 25 ezer dolláros pénzjutalommal járó, ötévente átadott matematikai elismerését. Az idei díjat Misha Gromov orosz származású, Franciaországban élő matematikus kapja, aki előadást is tart. Szintén bemutatja szakterületének egy szeletét Lax Péter magyar származású matematikus, a matematikai Nobel-díjként is emlegetett Abel-díj 2005-ös díjazottja is. Az Egyesült Államokban élő híres tudós a Tudomány Világfórumán is részt vesz.

Gulyás Balázs, a WSF szervezőbizottságának igazgatója, Szász Domokos, az MTA Matematikai Tudományok Osztályának igazgatója, Meskó Attila, Pléh Csaba főtitkárhelyettes
Gulyás Balázs, a WSF szervezőbizottságának igazgatója, Szász Domokos, az MTA Matematikai Tudományok Osztályának igazgatója, Meskó Attila és Pléh Csaba főtitkárhelyettes, a Magyar Tudomány Ünnepe Rendezvénytanácsának elnöke