Játékelméletért adták a közgazdasági Nobel-díjat

Vágólapra másolva!
Thomas Schelling amerikai és Robert Aumann izraeli tudósnak ítélték oda az idei közgazdasági Nobel-díjat. A játékelmélet terén végzett kutatásaikon keresztül elősegítették a kooperáció és a konfliktuskezelés magasabb szintű megértését - áll az elismerés indoklásában.
Vágólapra másolva!

Játékelmélet

A játékelmélet alapjait Neumann János tette le

Amerikai és izraeli tudós kapta a közgazdasági Nobel-díjat


Játékelméletért járt a közgazdasági Nobel-díj
A Figyelőnet hosszabb cikkben számol be a bejelentésről és az díj indoklásáról. Thomas Schelling elsősorban az alkufolyamatokkal kapcsolatos munkája elismeréseként kapta a díjat, amelyben a különböző társadalmi kapcsolatok során alkalmazott fenyegetésekkel és ígéretekkel foglalkozott. A Nobel-díj odaítélői Robert Aumann esetében az ismételt játékokkal kapcsolatos eredményeit emelték ki, amelyek az idő és az ismételt találkozások szerepét ragadták meg játékelméleti kereteken belül.

Játékelmélet a Wikipédián
A Wikipédia szócikkéből megtudhatjuk, hogy a játékelmélet alapjait a magyar származású Neumann János rakta le egy 1928-as munkájában, majd az Oskar Morgenstern neoklasszikus matematikus-közgazdásszal közösen írt Játékelmélet és gazdasági viselkedés című művében. Az elmélet több tudományágban is megértő fülekre talált: a legérintettebb tudományok a matematika, a közgazdaságtan, a szociológia, a pszichológia, és a számítástechnika.

Emlékezés Harsányi Jánosra
Szintén játékelméleti munkásságáért kapta két társával megosztva a közgazdasági Nobel-díjat 1994-ben a magyarországi születésű John C. Harsanyi.

The Bank of Sweden Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2005
Bejelentés a Nobel-díj hivatalos honlapján. Angol nyelven olvasható a díj indoklása, a felfedezés tudományos és laikusoknak szóló leírása, valamint a tudósok tudományos pályája.


A díjazottak:

Thomas Schelling
A tudósról szóló angol nyelvű szócikk a Wikipédián, melyben már szerepel a legfrissebb elismerés is.

Robert Aumann
Az izraeli kutató munkásságának angol nyelvű összefoglalása a közgazdasági gondolkodás történetéről szóló átfogó honlapon.