A "zöld kémia" kutatói kapják idén a Nobel-díjat

Vágólapra másolva!
Az amerikai Robert H. Grubbs és Richard R. Schrock, valamint a francia Yves Chauvin kapja idén a kémiai Nobel-díjat a szerves szintézisen belüli metatézis-módszer kifejlesztéséért. Kutatásaik úttörőnek bizonyultak a szerves molekulák környezetbarát előállításában, mely által például a veszélyes hulladékok mennyiségét lehet jelentősen csökkenteni. Ugyanebben a témában Czvikovszky Tibor vegyészmérnök éppen e héten tartott előadást a Mindentudás Egyetemén...
Vágólapra másolva!


Veszélyes hulladék

Veszélyes hulladék

Két amerikai és egy francia tudós kapta a kémiai Nobel-díjat


Zöldkémiásoké a Nobel-díj
A kutatók által kidolgozott eljárás "környezetbarát módszer különböző szerkezetű szerves molekulák előállítására, amelyeket gyógyszeripari, műanyagipari termékek készítésére lehet használni. A gyártási folyamatnak kisebb az energiaigénye, a megszokottnál jóval kevesebb hulladékot termel, így a technológia nem, vagy alig terheli a környezetet. Ez az eljárás része annak a vegyiparon belül zajló forradalomnak, amelynek célja az ágazat környezetbaráttá tétele" - mondta a Népszabadágnak Horváth István Tamás, az ELTE professzora.

Franciáké és amerikaiaké a kémiai Nobel-díj
"Ilyen vidám sajtótájékoztató se volt még a Nobel-díjak történetében... A Stockholmi Királyi Tudományos Akadémia Nobel Bizottságának két illusztris tagja két hölgy társaságában táncra perdült a világsajtó egybegyülekezett képviselői előtt." - írta a Magyar Rádió honlapja.

The Nobel Prize in Chemistry 2005 (angol)
Bejelentés a Nobel-díj hivatalos honlapján. Angol nyelven olvasható a díj indoklása, a felfedezés leírása, valamint a tudósok tudományos pályája.

Szerdán jelentik be a kémiai Nobel-díjasok nevét
Az elmúlt 10 év kémiai Nobel-díjasai...


A három díjazott:

Robert H. Grubbs (angol)
A kutató oldala a Kaliforniai Technológiai Intézet (California Institute of Technology - Caltech) honlapján.

Richard R. Schrock (angol)
A kutató oldala a Massachusettsi Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology - MIT) honlapján.

Yves Chauvin (francia)
A kutató életrajza a Francia Tudományos Akadémia honlapján.

A Mindentudás Egyeteme kapcsolódó előadása és cikke:

Czvikovszky Tibor: Lehet-e "zöld" a műanyag?
A mostani díjazottak munkássága szorosan kapcsolódik a Mindentudás Egyeteme legutóbbi előadásának témájához. Czvikovszky Tibor vegyészmérnök a mesterséges polimerekről és a műanyaggyártás jövőjéről tartott beszámolót. Az előadás azt elemezte, hogy miből készüljön a műanyag a kőolaj utáni korban, ha az anyagtudósoknak immár szem előtt kell tartaniuk a fenntartható fejlődés követelményeit, a környezetvédelmet, a bio-kompatibilitást, a biomassza átalakítását és mindezek társadalmi-etikai vonzatát is.

A fehérjék lebomlása
Beszámolónk a tavalyi kémiai Nobel-díjról, melyet három kutató, köztük a karcagi születésű izraeli Avram Hershko kapott meg a fehérjék lebomlását vezérlő mechanizmusok felfedezéséért.