Fizikai Nobel-díj a fénykutatásért

Vágólapra másolva!
A két amerikai és egy német tudóst a fénnyel kapcsolatos kutatásaikért tüntették ki. Roy J. Glaubert az optikai koherenciával kapcsolatos kvantumelmélet tovább fejlesztéséért, a fényrészecskék viselkedésének elméleti leírásáért, John L. Hallt és Theodor W. Hänscht pedig a lézer-alapú precíziós színképelemzés, vagyis az atomok és a molekulák fényének nagy pontosságú színmeghatározása terén elért eredményeiért tüntették ki.
Vágólapra másolva!

Egyszerre két helyen - A kvantumszámítógép különös világa
"Az idei fizikai Nobel-díjak indoklása első olvasatra nem valószínű, hogy lázba hozza a laikusok többségét. Az amerikai Roy J. Glauber például "az optikai koherenciával kapcsolatos kvantumelmélet továbbfejlesztéséért, a fényrészecskék viselkedésének elméleti leírásáért" kapta a magas elismerést. Ám ha hozzátesszük, hogy ezek az elméleti eredmények egy, a mostaniaknál nagyságrendekkel nagyobb potenciájú számítógép, a kvantumszámítógép megalkotását segítik elő, a tudományos teljesítmény azonnal érdekessé válik..."

Életünk része: a fény

Életünk része: a fény

Fizikai Nobel-díj a fénykutatásért


Két amerikai és egy német tudós kapta a fizikai Nobel-díjat
Az MTI rövid híradása a fizikai Nobel-díjasokról. "2004-ben szintén három tudósnak ítélték oda a fizikai Nobel-díjat. Tavaly három amerikai, David J.Gross, H.David Politzer és Frank Wilczek kapta a kitüntetést a kvarkok, az atomok alapvető részecskeinek életével kapcsolatos kutatásaiért."

Fizikai Nobel-díj 2005
Az origo összeállítása az idei fizikai Nobel-díjasokról. "A módszer fantasztikus pontosságára alapozva tanulmányozzák a fizika egyik megválaszolatlan alapkérdését: a természet leírásában felhasznált alapvető állandók értéke korábban is megegyezett-e a maival, vagy változott idővel? Minden korábbinál pontosabb órák készítésében is hasznosulhat a kitüntettek felfedezése, s ennek révén még nagyobb pontosságot érhetnek el a műholdas helymeghatározó (GPS) rendszerek."

The Nobel Prize in Physics in 2005 (angol)
A Nobel-díj hivatalos honlapján olvasható a díj indoklása, továbbá fényképeket találunk a kutatókról, valamint részletes életrajzot és velük készült interjúkat. A díj átadását követően az átvételkor elmondott beszédük is elérhető lesz itt.

A három díjazott:
Roy J. Glauber oldala (angol)
A Harvard Egyetem fizika tanszéke Nobel-díjas oktatójának hivatalos honlapja. Kutatási területének összefoglalása címszavakban, fontosabb publikációk, elérhetőségek.

John L. Hall oldala (angol)
A Coloradói Egyetem honlapján John L. Hall kutatási területéről tudhatunk meg néhány részletet. Életrajza és publikációs listája szintén letölthető erről az oldalról.

Theodor W. Hänsch oldala (angol)
A Max Planck Intézet kutatójának honlapján részletesen megismerhetjük a német kutató tudományos munkásságát.