Sikeresen lezajlott a Kutatók éjszakája

Vágólapra másolva!
Pénteken zajlott le az Európai Kutatók Éjszakája. Az Európai Unió (EU) által indított nemzetközi rendezvénysorozaton Magyarország is részt vett: a főleg középiskolásokból álló hazai nézősereg figyelemfelkeltő előadásokat hallgathatott. A kezdeményezés eredeti céljainak megfelelően az előadók számtalan érdekes kísérletet végeztek el, melyekkel a fiatalok érdeklődését szerették volna felkelteni a tudomány iránt. A programokat a Mindentudás Egyeteme (ME), a Puskás Tivadar Távközlési Technikum és a Budapesti Műszaki Egyetem Fizika Tanszéke közösen szervezte.
Vágólapra másolva!
A legfontosabb lépés az érdeklődés felkeltése/magazin2/20050925alegfontosabb.htmlInterjúnk Sipos Jánossal, az OM helyettes államtitkárávalFizika - egy kicsit másképp/magazin2/20050925fizika.htmlInterjúnk Nagy Anett fizikaoktatóvalKutatók éjszakája/mindentudasegyeteme/20050914kutatok.htmlA rendezvény programjaMilyen messzire esett Newton almája?/szabog/index.htmlSzabó Gábor előadása az ME-n

Az Európai Kutatók Éjszakája az EU Kutatók Európában 2005 elnevezésű kampányának részeként került megrendezésre. A 2005. június 8-án indult projekt célja, hogy közvetlenebb kapcsolat jöjjön létre a tudósok és a nagyközönség között, hogy utcai rendezvényekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal népszerűsítsék a tudományos kutatást és növeljék a pályaválasztó fiatalok körében a tudományos pályák vonzerejét. Szeptember 23-án tudományt népszerűsítő programokat tartottak a 25 uniós tagországban. Franciaország három helyszínen is várta az érdeklődőket: Párizsban például a "Digitális Doktorátusi Disszertációk Éjszakáján" bemutatkozott az a tíz kutató, akik a technikai művészet, a digitális kultúra és az örökség számítógépesítése témák alapján meghirdetett tudományos vetélkedő döntőjébe jutottak. A svédországi események is több helyszínen zajlottak, Lundban például Tudományos Karnevált tartottak, ahol a beszélgetéseken kívül számos tudományos és szórakoztató programon, előadáson, vetélkedőn vehettek részt az érdeklődők.

A magyar Kutatók éjszakáját a Budapesti Műszaki Egyetem - többek közt a Mindentudás Egyeteme előadásait is vendégül látó - nagyelőadójában tartották. Az eseményt megnyitó Sallai László, a ME Kht. ügyvezető igazgatója elmondta, a hazai program célja az volt, hogy az egészen fiatal és a szenior oktató-kutató generációk találkozhassanak. Az előadások kiválasztásánál a szervezők nem hagyták figyelmen kívül, hogy idén zajlik a Fizika Nemzetközi Éve. Az esemény megnyitóján ugyancsak felszólaló Sipos János, az Oktatási Minisztérium közoktatási helyettes államtitkára üdvözölte a rendezvényt, melyre véleménye szerint nagy szükség van, hiszen kapcsolatot teremt a társadalom és a tudomány között. (Sipos Jánossal készült interjúnkat itt olvashatják.)

A jókedv nem hiányzott

A jókedv sem hiányzott


A megnyitó után az érdeklődők középiskolai- és egyetemi szintű előadásokat hallgathattak magyarul és angolul. A szervezők olyan kutatókat választottak ki előadónak, akiknek szakterülete és előadásmódja érdemesnek bizonyult a tudomány népszerűsítésére. Ennek jegyében az érdeklődők előadást hallhattak például az orvosi diagnosztikában használt fizikai eljárásokról, egy kevésbé ismert interdiszciplináris résztudományról, a gazdaságfizikáról, a széles körben használt NMR spektroszkópiáról. Korábbi előadónk, Szabó Gábor angol nyelven elhangzott fizikatörténeti előadásában a különböző méréstechnikák és a különböző mértékegységek kialakulásának, fejlődésének történetét tekintette át. A Kutatók éjszakája végén az évenként megrendezett Szkeptikus konferenciáról ismerős fizikusok tartottak kerekasztal-beszélgetést a tudomány és az áltudomány kapcsolatáról.

Vida József kísérletezés közben

Vida József kísérletezés közben

Öveges József

Fotó: Mayer András