Antioxidánsok az Alzheimer-kór ellen

Vágólapra másolva!
Az alábbiakban két amerikai kutatócsoport eredményeinek rövid összefoglalóját olvashatják, melyekből kiderül, hogy az egyik legelterjedtebb időskori betegség, az Alzheimer-kór ellen a curryben és a zöld teában lévő antioxidánsok vehetik fel a harcot...
Vágólapra másolva!

Alzheimer-kór és curry

Alzheimer's Curryhttp://www.sciencentral.com/articles/view.php3?language=english&type=&article_id=218392455A cikk eredeti változata (angol)

A sárga curry, melyet Indiában gyomorrontás, kiütések sőt májbetegség esetén is használnak, a legújabb kutatások szerint az Alzheimer-kór gyógyításában is fontos szerepet játszhat.

A mesés indiai konyhában a kurkuma olyan currypor, amely a gyógyításban hatásosabb lehet, mint keserűgyömbérre emlékeztető íze. Az UCLA tudósai szerint a kurkumában lévő sárga színezőanyag, a kurkumin jelentős előrelépés lehet az Alzheimer-kórosok állapotának javításában. Greg Cole, az UCLA Alzheimer-kór Kutatóközpontjának vezetője által irányított kutatócsoport a Journal of Biological Chemistry 2004 decemberi számában számolt be arról, hogy a nagy mennyiségű kurkumin megakadályozta az Alzheimer-kórt előidéző lerakódások kialakulását, illetve a már meglévő lerakódásokat hatékonyan pusztította el az állatkísérletek során. Cole tudósai szerint azokban az egerekben, amelyek kurkumint fogyasztottak, 85%-kal kevesebb Alzheimer-lerakódást találtak, mint a kontrollcsoport tagjaiban.

Cole szerint a kurkuminnak antioxidáns, gyulladásgátló és koleszterinszint-csökkentő hatása van, s éppen ezért jelenthet fontos előrelépést az Alzheimer-kór kezelésében. A szintén az UCLA-n dolgozó John Ringman nemrég kezdte el a szer klinikai tesztelését, melynek során azt vizsgálják, az emberek hogyan viszonyulnak a nagy dózisú kurkuminhoz.

Zöldség-curry

Zöldség-curry

Ringman

Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek szervezetében a fehérjelerakódások az agyban összpontosulnak, így számos káros idegrendszeri változást generálva. A fehérjelerakódások felszabadítják az oxigén szabadgyököket, azokat az apró hatóanyagokat, melyek az oxidációnak nevezett folyamat során elektronokat szereznek más, az agyban lévő molekuláktól. A szervezet természetes válasza ezekre a lerakódásokra és szabadgyökökre a gyulladás. A tudósok szerint a hosszú ideig tartó gyulladás okozhatja végül az agysejtek halálát és az Alzheimer-kór tüneteit, köztük a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást.

Az Alzheimer-kór kezelése jelenleg legfeljebb a lerakódások megszüntetésére, a gyulladáscsillapításra és a koleszterinszint, valamint a vérnyomás csökkentésére összpontosít - egyelőre mindegyik esetben külön gyógyszerekkel. Eddig ugyanis nem találták meg azt a gyógyszert, amely hatással lenne az összes tünetre. Cole és Ringman kutatásai alapján egy kurkuminkapszula megoldást jelenthet erre a helyzetre.

"Régóta tudjuk, hogy a kurkuminnak gyulladáscsökkentő, antioxidáns és koleszterinszint-csökkentő hatása van. Mivel mindhárom tünet jelentkezik az Alzheimer-kórosoknál, joggal feltételezhetjük, hogy a hatóanyag tanulmányozása fontos új eredményeket hozhat a betegség legyőzésében." - mondja Ringman.

Ringman 33, Alzheimer-kórban szenvedő betegen fogja tesztelni a szert. Napi 4 gramm kurkumint ad be nekik - ez akkora mennyiség, mint ha napi 60 adag curryt etetne velük. A napi dózisnak azért kell ennyire magasnak lennie, mert a gyomorsavak a kurkumint jórészt lebontják. Ringman már néhány betegénél kipróbálta a kurkuminkapszulát. Az eredmények biztatónak tűnnek, de a kutató hozzátette azt is, hogy eddig még senki sem gyógyult meg a régi-új gyógyszertől. Ringman és Cole nem tartják valószínűnek, hogy a kurkumin eltünteti a betegek agyában lévő összes fehérjelerakódást, de reményeik szerint a kurkumin a véráramban közvetlenül hat majd a káros folyamatokra.

Cole szerint nem csak az Alzheimer-kórosok életét könnyítheti meg a gyógyszer: "A kurkuminnal kapcsolatos egyik legizgalmasabb tény, hogy a gyulladások és oxidáció okozta károsodások más, idősödő embereket támadó betegségekben is előfordulnak, így a rákban, a csontritkulásban, a Parkinson-kórban és az ízületi gyulladásokban. A kurkumin terápiás vagy prevenciós gyógyszerré fejlesztése más, időskori betegségek gyógyításában is áttörést hozhat."