Einstein felhőcskéi

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Time magazin múlt század végi közvélemény-kutatása alapján a XX. század emberének Albert Einsteint választották. Egy fizikust. Einstein munkássága alapvetően befolyásolta a XX. század fizikáját, formálta az anyagi világról alkotott képünket. Nem kis része volt abban, hogy a magunk mögött hagyott századot a fizika századának tartjuk. Az az öt tudományos közleménye, amelyeket 1905-ben publikált, "megrengette a világot". Mik voltak a fizika egészére ható einsteini gondolatok? Milyen forradalmat váltottak ki, hogyan formálták át máig hatóan szemléletünket, világunkat? Hogyan válhatott a XX. század tudóstársadalmának jelképes alakjává egy kedves, enyhén excentrikusnak tűnő, bozontos hajú ember? Egyebek között ezekről a kérdésekről beszélgetünk Nagy Károly akadémikussal, az ELTE emeritus professzorával.

Hans Erni festménye

Hans Erni festménye

Fizikatanáraink szokásos tavaszi összejövetelén, két éve Esztergomban Ön egy nagy ívű előadást tartott a XX. század fizikájáról. A fizika e századi forradalmának előképét is felfestette. Néhány felhőcskéről beszélt a fizika tiszta kék egén. Mik voltak ezek?


Werner Heisenberg (balra) és Novobátzky Károly (Budapest, 1964)
Werner Heisenberg (balra) és Novobátzky Károly (Budapest, 1964)
Beszéljünk kicsit részletesebben Einstein felhőcskéiről. Azokról a megoldatlan problémákról, melyekre ő adott magyarázatot. A fényelektromos jelenség elméleti megalapozásáért Nobel-díjat is kapott. Mi volt a felismerésének lényege?
h
v khi

Staar Gyula