A rejtett hálózatok ereje

Vágólapra másolva!
A Mindentudás Egyeteme hetedik szemeszterének nyitóelőadását Csermely Péter tartotta. Erre az alkalomra jelent meg a Vince Kiadó gondozásában a szerző új könyve, A rejtett hálózatok ereje, melyet a nyitóelőadás alkalmából a helyszínen kedvezményesen vásárolhatták meg az érdeklődők. A Líra és Lant pedig a Fókusz Könyváruház képviseletében árusítja a témakörhöz kapcsolódó kiadványait.
Vágólapra másolva!

'A szerző (gyenge) kapcsolatai'-ról szóló bevezetőből idézünk: "Az élő sejt, az állat ugyanúgy épül fel, mint a programrendszer, a társadalom, a majomcsorda, vagy az energiaszintek az atomokban. Ráadásul ezeket a hálózatokat mind egyformán stabilizálja valami? A stresszfehérje, ugye?! A majomcsordában, vagy az energiaszintekben... Na persze. Ha baj van a társadalommal, nekiállunk és betekergetjük embertársainkat... Nem a fehérje itt a lényeg, mester! Ezek a fehérjék valami olyanban közösek, amit ugyanígy megtalálsz a programozásban, vagy a társadalomban is. Mi lehet a közös?

A stresszfehérjék mindenhez ragadnak de csak kicsit. Azaz: a hálózatot azok az elemei stabilizálják, amelyek egymással gyenge kapcsolatban állnak. Nem az elem, nem is a kölcsönhatásainak a száma, hanem a kölcsönhatások erőssége a fontos... 2003 végére a könyv alapötlete megszületett: 'A gyenge kapcsolatok stabilizálják a komplex rendszereket.' A gyenge kapcsolatok alkotják azokat a rejtett hálózatokat, amelyek stabilizáló erejéről szól ez a könyv..."

A kötetben szó esik többek között arról, miért szeretjük a hálózatokat, vagy arról, miért jó a stabil hálózat. Az ötödik fejezet tér vissza a bevezetőben már idézett gondolathoz, miszerint a gyenge kapcsolatok stabilizálják a komplex rendszereket - a sommás mondat minden alkotóelemét külön fejezetben definiálja a szerző. Ezután az atomok, molekulák és makromolekulák világába kalauzol Csermely Péter. Milyen gyenge kapcsolatok stabilizálják a sejteket? A stressztől a rákig sok "nyavalyánkra" ad magyarázatot a hetedik rész. Az élőlények stabilitásával kapcsolatos vizsgálatok következnek (immun-, izom- és pszichológiai hálózatok), majd a szerző kitér a társadalmi, kulturális és globális hálózatainkra is. Az élővilág egysége című fejezet után a kötetet a szerző következtetései zárják. A kötet gazdag szakirodalmi ajánlóval, fogalomtárral és tárgymutatóval válik teljessé.

További információk a Vince Kiadó honlapján olvashatók.

Az előadás helyszínén a könyvet 30% kedvezménnyel vásárolhatták meg az érdeklődők.

Az előadás után Csermely Péter professzor dedikálta a kötetet.