DNS-nyomtató

Vágólapra másolva!
A legújabb kutatások alapján kinyomtathatóvá válik az ember DNS-lánca. Az eljárásnak köszönhetően a DNS-teszt egy napon talán olyan olcsó és bevett eljárás lesz, mint amilyen ma a vérvétel.
Vágólapra másolva!
DNS-nyomtatóhttp://www.sciencentral.com/articles/view.php3?type=article&article_id=218392627A cikk eredeti változata (angol)

A finom genetikai műszerek, a DNS-csipek (microarray) lehetővé tették a tudósok számára, hogy a mélyére hatoljanak annak a genetikai anyagnak, melyből mindannyiunk szervezete felépül. Az eljárásnak köszönhetően egyszerre akár több tízezer genetikai kísérlet folyhat egyetlen apró üveglap felületén. A DNS-csipek révén a genetikai alapú betegségek okai érthetőbbé váltak, így a rák vagy a Huntington-kór esetében a DNS-láncon belül vörös zászlócskákkal azonosítják. Az eszközök természetesen hozzájárulnak a betegségek ellen vívott harchoz is, sőt új gyógyszerek fejlesztésében is segítenek.

A DNS-csipek, melyek sokkal inkább a 70-es évek pop art-jának hátrahagyott dokumentumainak tűnnek, mint tudományos műszereknek, ritkán használatosak az orvosi diagnosztikában. Bár a technológiai fejlődés felgyorsította gyártásukat és költségeik is csökkentek az elmúlt években, ez az eszköz még mindig túl drága és bonyolult ahhoz, hogy megjelenhessen egy átlagos orvosi rendelőben.

Modern festményt látunk vagy génjeinket?

Modern festményt látunk vagy génjeinket?

Francesco StellacciMassachussetts Institute of Technology

Stellacci és munkatársai nanoléptékű nyomtatási technológiát fejlesztett ki, mely reményeik szerint a DNS-elemzés mindennapossá és mindannyiunk számára elérhetővé teheti. "Az álmunk és hosszútávú célunk egy 50 dollár körüli költség elérése darabonként... Ezáltal a DNS-teszt ugyanolyan hétköznapi dologgá válhat, mint amilyen manapság a vérteszt." - magyarázza.

Ahogyan a nyomtatás annak idején forradalmasította a könyvkiadást, a kutatócsoport azt reméli, hogy technológiájuk automatizálása után a nano-eszközök egészen olcsó tömeggyártása megkezdődhet. A DNS-csipek néhány száz összetett lépést végeznek el egyszerre.

"Olyan technikát akartam kifejleszteni, mellyel igen gyorsan állítunk elő bonyolult és hatékony eszközöket. Így kezdtem el gondolkodni arról, hogy a természet hogyan reprodukálja az információt testünkön belül." - mondja Stellacci. "A technika működésében az az igazán csodálatra méltó, hogy nagy mennyiségű információ közvetítését végzi. Hatékonysága megkérdőjelezhetetlen: testünkön belül újra és újra ez történik. A célom az volt, hogy utánozzam mindezeket a természetes folyamatokat sokkal egyszerűbb módon: nanotechnológiás nyomtatási módszert dolgoztunk ki, mely megőrzi a leglényegesebb információkat, és képes híreket továbbítani a szervezetről."

Háromdimenziós génmodellek is alkothatók

Háromdimenziós génmodellek
is alkothatók

Stellacci

A folyamat következő részében károsodás nélkül tudják reprodukálni az eredeti DNS-mintát: a kinyomtatott tükörképek megegyeznek az eredetivel, vagyis ugyanúgy használhatók, mint azok, s bármennyi másolat készíthető belőlük.

A géntechnikán túl Stellacciék találmánya számos más nanoméretű műszer kifejlesztésében is segíthet: szerves és szervetlen anyagok vizsgálata is könnyebbé válik így. Stellacci tervei szerint hamarosan más dolgokat is ki tudnak majd így nyomtatni, például fehérjéket, antitesteket vagy vírusokat.

Forrás: http://www.sciencentral.com