Rugalmas cement

Vágólapra másolva!
Egy új típusú cementnek köszönhetően az épületek ellenállóbbak lehetnek a földrengésekkel szemben, továbbá az országutakon is kevesebb kátyúra kell számítanunk ezentúl.
Vágólapra másolva!
Rugalmas cementhttp://www.sciencentral.com/articles/view.php3?type=article&article_id=218392622A cikk eredeti változata (angol)

Bármilyen előzetes figyelmeztetés nélkül hirtelen nagy robaj hallatszik, majd a szoba remegni kezd. Az épületek különös módon kezdenek hintázni, a hidak furcsa hangokat adnak ki, és lábunk alatt a föld megnyílik.

Évente közel 500,000 észlelhető földrengés rázza meg Földünket. Ezek közül 100,000 olyan, amelyet az emberek is érzékelnek, s közülük mindössze száznak van olyan energiája, ami csak az atombombáéhoz fogható. Ezek óriási károkat okoznak. Földrengés esetén a valódi veszélyt általában az összetört és lezuhanó tárgyak okozzák akkor, amikor megmozdul a talaj.

Victor Li mérnökként kifejlesztett egy hajlítható vagy formálható, betonhoz hasonló anyagot, mely állítása szerint ellenáll a legkeményebb terhelésnek is, még földrengés bekövetkeztekor is. "Megtartja a rá helyezett terhet anélkül, hogy olyan elváltozások érnék, mint amelyeket manapság a hasonló körülményeknek kitett épületeken észlelünk." - mondja Li, az ann arbor-i University of MichiganAdvanced Civil Engineering Materials Research Laboratory-jának munkatársa.

Ahogy a Discover Magazine már beszámolt róla, a csúcstechnológiával készült beton, az ún. Engineered Cement Composites (ECC) ugyanúgy állítható elő és hasznosítható, mint a hagyományos cement, viszont erősebb, tartósabb, könnyebb, hajlékonyabb és kisebb eséllyel reped meg, mint az a beton, melyet ma is használunk utak, hidak és épületek kivitelezésekor.

"Az anyag szerkezetét mikroszkopikus léptékben terveztük meg. Más szavakkal: minden alkotóelemet úgy alakítottunk, hogy közben figyelembe vettük, milyen módon működnek együtt a különálló elemek." - mondta Li.

Az "új" cement is így néz ki, csak jóval erősebb...

Az "új" cement is így néz ki,
csak jóval erősebb...

Li

"A felületi kezelésnek köszönhetően a rostszálak beleérnek a betonba, s így jobban bírják a nyomást anélkül, hogy széttörnének. A rostok valahogy úgy működnek, mint az emberi test ínszalagjai: rugalmasan ugyan, de együtt tartják a szerveket." Ezenfelül a különböző alkotóelemek együttesen tartják meg a terhelést.

"Ha úgy tetszik, lényegében együttműködnek az elemek, így aztán terhelés esetén továbbítják a terhet a szomszédos elemekre, és így tovább." - nyilatkozta Li. Laboratóriumi körülmények között az ECC ötszázszor hajlékonyabbnak bizonyult a hagyományos betonnál, illetve negyvenszer könnyebb nála. Li reményei szerint mindez a felhőkarcolók tervezési fázisában is jelentékeny változásokat hozhat.

Az új cement ára háromszorosa a hagyományosénak, de Li szerint, mivel az építészek jóval kevesebbet kell hogy felhasználjanak belőle, ráadásul tartósabb is a ma használatosnál, a fenntartás végül kevesebbe fog kerülni. Feltételezhetjük, hogy a borsos ár nem fog sokakat visszatartani akkor, amikor talpunk alatt megmozdul a föld...

Az anyagot már használták Japán és Korea földrengés sújtotta övezeteiben, és amerikai "premierje" is hamarosan elérkezik: 2005-ben Ypsilantiban, Michigan államban, a Grove Street Bridge egy részét ugyanis az ECC-ből készítik el.

Forrás: http://www.sciencentral.com