Vágólapra másolva!
A 32. héthez köthető tudomány- és technikatörténeti évfordulókból szemezgettünk...
Vágólapra másolva!
Zeppelin

Zeppelin

Ferdinand ZeppelinSchwarz Dávid Zeppelin
Karinthy Frigyessel


A pisai ferdetorony
A pisai ferdetorony
pisai ferdetornyot

Avogadro egyik legfontosabb cikke...http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/olvaso/histchem/avogadro.htmlSzepesváry Pálné fordításában

1776. augusztus 9-én született Amedeo (Lorenzo Romano Carlo) Avogadro (1776-1856) kémikus és fizikus, a híres Avogadro-törvény, a róla elnevezett szám megalkotója. Az Avogadro-féle szám a mólnyi anyagmennyiségnek megfelelő részecskeszám. Egy mól bármely anyagból az a mennyiség, ami ugyanannyi elemi részecskét tartalmaz, mint ahány atom található 12 gramm 12-es szén izotópban. Ez a különböző mérések alapján körülbelül 6,059X10 23-n mennyiségű részecskét jelent. Manapság röntgenkrisztallográfiai módszerekkel kapnak nagyon pontos értékeket az Avogadro-számra vonatkozólag.

Piaget

Piaget 84 évet élt

Jean Piaget

Dr. Felix Hoffmann német kémikus 1897. augusztus 10-én hozta létre először a kémiailag tiszta és állandó acetilszalicil-savat, ismertebb nevén az aszpirint. A gyógyszerész édesapja betegsége miatt fogott a kutatásokba. Alapjában véve egy jobb szert akart találni az akkoriban fájdalomcsillapításra használt szalicilsavnál, melynek mellékhatásai - esetenként a gyomor belső vérzése - komoly kockázatot jelentettek.

A héten - augusztus 12-én - lesz 52 éve, hogy a Szovjetunió felrobbantotta első hidrogénbombáját. A kazahsztáni sikeres robbantás kevesebb mint egy évvel azután zajlott le, hogy az amerikaiak ugyancsak hidrogénbombát robbantottak a Csendes-óceánon (1952. november 1.), melyet Harry Truman amerikai elnök jelentett be 1953 januárjában. A szovjet bomba négyszáz kilotonna teljesítményű volt, ami harmincszor nagyobb erősségű, mint a Hirosimára 1945-ben ledobott atombomba.

A nevezetes gomba

A nevezetes gomba