Vágólapra másolva!
Itt elolvashatja, milyen fontosabb tudomány- és technikatörténeti évfordulók köthetők a 30. héthez...
Vágólapra másolva!

1984. július 25. Szvetlana Szavitszkaja szovjet kozmonauta volt az első nő, aki űrsétát tett. A Szojuz-7 űrállomás mellett közel három órát töltött az űrben. Szavitszkaját még 1980-ben választották ki űrhajósnak azért, hogy növeljék a kisszámú női űrhajós arányát. Két évvel később, hét hónappal megelőzve az amerikai Sally Ride-ot, ő lehetett a második nő az űrben.

Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung

Carl Gustav JungFreuddalFreudJungJungFreudtól



Eötvös Loránd

Eötvös Loránd

Eötvös LorándKirchhoffBunsenHelmholtz Jedlik ÁnyosPekár DezsővelFekete Jenővel

Génterápia

A génterápia megoldja minden problémánkat?

ujjlenyomatokat


1920. július 29-én indult el az első transzkontinentális légipostajárat New York és San Francisco között. Már 1911-ben jóváhagyták a légiposta intézményét New York államban, Garden City és Mineola között. Ez azonban még igen veszélyes munka volt: 40 pilóta közül 31 halt meg balesetekben. A rendszeres transzkontinentális légipostajáratok csak 1924-tlő közlekedtek.


1990. július 31-én a génterápia fontos fejezetéhez érkeztünk: új géneket tudtak beültetni az emberi sejtekbe. Dr. McGarrity, a kutatás vezetője szerint történelmi lépésről van szó, hiszen ettől fogva a génterápia az oltóanyagokhoz, antibiotikumokhoz, gyógyszerekhez és sugárkezeléshez hasonlóan képes lett a súlyos betegségek meggyógyítására is.