Kutató Diákok IX. Országos Konferenciája

Vágólapra másolva!
Július 18-23. között Káptalanfüreden rendezik a Kutató Diákok IX. Országos Konferenciáját. A rendezvény az eddigi rendkívül sikeres országos konferenciák folytatását képezi. Az eseményre a korábbi versenyeken díjat nyert legjobb nyolcvan diák kap meghívást.
Vágólapra másolva!
Kutató Diákok IX. Országos Konferenciáját

A résztvevő ifjú kutatók a pécsi Tudományos Diákkörök V. Országos Konferenciáján, a Kutató Diákok Országos Szövetsége tagozatinak esszépályázatán, a Magyar Innovációs Szövetség versenyén, valamint egyéb kreatív, kutatómunkát igénylő megmérettetéseken bizonyítottak már.

Génjeink: sors vagy valószínűség? /falus/index.htmlFalus András előadása az ME-nA növények társadalmahttp://Borhidi Attila előadása az ME-nNép és nyelv/rona/index.htmlRóna-Tas András előadása az ME-n

A táborban a diákok számos kiemelkedő tudósegyéniséggel találkozhatnak. A tábort meglátogatja Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára, valamint Pandur Ferenc, Balatonalmádi polgármestere is. Emellett a diákok kötetlen beszélgetést folytathatnak Bendzsel Miklóssal, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökével, illetve Bojár Gáborral, a Graphisoft elnökével. A következő napokban előadást tart majd Dávid Gyula fizikus, Falus András akadémikus immunológus, Róna-Tas András akadémikus néptörténész, nyelvtörténész, valamint Borhidi Attila akadémikusbotanikus is.

A tudományos témakörön túl érdekes beszélgetés ígérkezik Spiró György íróval, Kovács András Bálint filmesztétával, valamint Iványi Gábor metodista lelkésszel, az Oltalom Egyesület vezetőjével. A diákok számára jó néhány olyan alkalom is adódik, amikor pszichológus és tehetségkutató kollégákkal beszélgethetnek a tudományos pálya nehézségeiről. A tábor vendége lesz három pszichológushallgató is, akikhez a diákok bátran fordulhatnak a problémáikkal.

A táborban az ügyességi és játékos versenyek mellett társadalmi kérdéseket feszegető viták is lesznek, amelyen a résztvevő diákok egy-egy, a mai magyar társadalmat érintő kérdéseket vitatnak meg. A tábor végén választják meg az új diákelnökséget, akik a több mint ötezer diákból álló KutDiák mozgalmat irányítják a következő évben.

A szervezők azonban mindennél fontosabbnak tartják, hogy az ország különböző pontjairól és a határon túlról érkező diákok egy olyan hetet tölthetnek el együtt a Balaton partján, amely alatt életre szóló barátságokat köthetnek, és rájönnek arra, hogy sok hozzájuk hasonló, kimagasló teljesítményt nyújtó diáktárs létezik. Ezek a tábor alatt kialakuló kapcsolatok olyan későbbi tudományos együttműködéseknek is az alapjai lehetnek, melyek jó eséllyel itthonmaradásra bírják a jövő kiemelkedő tudósait.