Vágólapra másolva!
Hetente frissülő összeállításunkban az adott héthez kapcsolódó fontos és érdekes tudomány- és technikatörténeti eseményekről emlékezünk meg röviden. (29. hét)
Vágólapra másolva!

1926. július 19-én hunyt el Budapesten Liebermann Leó orvos, vegyész, a magyar biokémia egyik kiemelkedő alakja. 1852. november 28-án született Debrecenben. A bécsi egyetemen tanult, ahol 1874-ben avatták orvosdoktorrá. Munkásságával megindította a magyar biológia biokémiai ágának kialakulását. Módszereket dolgozott ki különböző élelmiszerek tápanyagtartalmának, szennyeződéseinek meghatározására. Jelentősek embriokémiai, továbbá fehérjékre, a guajakol-próbára, és a kataláz-reakcióra vonatkozó kutatásai. Szakközleményei alkalmazott mezőgazdasági és élelmiszerkémiai, valamint kémiai és közegészségtani tárgyúak.

Gugliemo Marconi

Gugliemo Marconi

Guglielmo MarconiHeinrich Hertz

Gregor Mendel

Gregor Mendel

Johann Gregor Mendel

Interjú Andy Grove-valhttp://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz0007/marx.htmlA Fizikai Szemle interjúja

1968-ban ezen a héten alapította Andy Grove magyar származású számítástechnikus a hozzá hasonló újító szellemű munkatársaival (Gordon E. Moore és Robert Noyce) az Intel Corporation-t. Ez a vállalat fejlesztette ki később a világ első chipjét. Az először 1971-ben bemutatott mikroprocesszor a 4004-es egy számológéphez készült. Egy évvel később került piacra a hatékonyabb, nyolcbites 8080-as chip, mely végül is lehetővé tette az első személyi számítógépek legyártását (1974). 1981-ben az IBM is az Intel processzorát, a 8008-ast választotta új számítógépe agyául. Az új gép a PC (Personal Computer) nevet viselte. Az 1980-as évek végén Andy Grove lett az Intel ügyvezetője. Vezetése alatt a cég a 90-es évek elejére a világ legnagyobb félvezető-, illetve chipgyártójává vált.

Machu Picchu

Machu Picchu

Hiram BinghamMachu Picchut

1915. július 22-én halt meg a skót Sir Sandford Fleming (1827-1915) skót földmérő, aki időzónákra osztotta a világot. 17 évesen Kanadába emigrált és földmérőnek állt. Később kora egyik legjobb vasúti mérnökévé vált. A Kanadát - így a kontinenst - átszelő vasútvonal építése közben került szembe az idő problémájával, ezért jutott eszébe az időzónák ötlete. Az időzónák apjának nevezik.

Az időzónák

Az időzónák