Vágólapra másolva!
 Hetente frissülő összeállításunkban az adott héthez kapcsolódó fontos és érdekes tudomány- és technikatörténeti eseményekről emlékezünk meg röviden. (28. hét)
Vágólapra másolva!
Agyaghadsereg halszemoptikával

Agyaghadsereg halszemoptikával

1975. július 116000 agyagkatonátQin Shi Huang





A lineáris B írás jelei

A lineáris B írás jelei

1922. július 12Michael VentrisVentrisminószi lineáris B-írástVentrisVentris



Rubik-kocka

Rubik-kocka

1944. július 13Rubik ErnőRubik-kocka





A Mariner-4 egyik fényképe

A Mariner-4 egyik fényképe

1965. július 14felvételeketMars bolygóról






1869. július 15-én Hippolyte Mege Mouriés Párizsban szabadalmaztatta új találmányát, a margarint. A III. Napóleon császár által meghirdetett verseny célja az volt, hogy a francia tengerészet számára a vajat helyettesítő anyagot találjanak. Mouriés formulájában volt egy zsírtartalmú adalékanyag, amivel a vajat elkeverve gyöngyfényű anyagot kapott. Az új terméket ezért nevezte el a görög 'gyöngy' jelentésű szóról: margaritari. Margarinját faggyúból készítette, s bár a versenyt megnyerte, de egészen 1872-ig kellett várni ahhoz, hogy a termék kereskedelmi forgalomba kerüljön (ekkor F. Boudet jött rá, hogyan lehet emulgeáltatni lefölözött tejjel és vízzel). Apró érdekesség: az USA kormánya évekig nem engedélyezte a margarin bevezetését országában, s számos rendelettel akadályozta megjelenését.


A Nagaszakira ledobott atombomba

A Nagaszakira
ledobott atombomba

1945. július 16első atombombátRudolph PeierlsOtto FrischEnrico Fermi

1850. július 17-én az 1839-ben alapított Harvard Obszervatórium elkészítette az első fényképet egy csillagról. A megfigyelő igazgatója, W. C. Bond és egy bostoni fotográfus, J. A. Whipple elkészítették a Vega dagerrotípiáját. A dagerrotípiák előhívása még igencsak nehézkes volt, a csillagászoknak ekkor még órákat kellett várni addig, míg megpillanthatták egy csillag vagy egy csillagköd felvételét.