Okos szemüveg profi úszóknak

Vágólapra másolva!
Egy angol mérnökhallgató olyan, intelligens úszószemüveget tervezett, amely segít az úszóknak lemérni a medencében megtett távot.
Vágólapra másolva!
Így fog kinézni, ha forgalomba kerül

Így fog kinézni,
ha forgalomba kerül...

KatieWilliams

Katie Williams elmondta, hogy az ötlet saját korábbi tapasztalatainak köszönhető, amikor egy helyi uszodában életmentőként dolgozott. Sok szenvedélyes úszó kénytelen karórát hordani, netán folyton a falon lévő órát figyelni, hogy megfelelő gyorsasággal teljesítsék a hosszokat, de természetesen mindez kártékonyan befolyásolja az úszás minőségét.

Williams szerint "Ha az úszók bal kezükön órát viselnek, megváltozik a kar mozgása csak azért, hogy figyeljék, milyen gyorsan úsznak. Ez elpazarolt energia számukra." Számos úszó panaszkodott arra, hogy nehezen tudja fejben tartani, hányadik hosszon van túl, különösen ha a sokadiknál tartottak már, vagy ha arra összpontosítottak, hogy minél tökéletesebb tempóban ússzanak. A feltaláló hozzátette: "Én magam sem tudtam soha, mennyit úsztam."

Az Inview úszószemüveg működésének alapja egy beépített iránytű, ami akkor állapítja meg helyzetét, amikor az úszó először csobban a medencébe. Az iránytű pontosan feljegyzi az úszó irányváltását, így számolva a megtett köröket.

A prototípus, amely az iránytűből és egy számoló eszközből állt, egy kisebb kő méretű volt, s ez egy kissé kényelmetlenné tette volna az úszást, nyilatkozta KatieWilliams. A végül elkészült modell nem nagyobb egy 50 pennys érménél, és minden különösebb gond nélkül felerősíthető az úszószemüveget rögzítő szalagra.

Forrás: www.bbc.co.uk/news