Internetes kultúrával foglalkozó folyóirat jelent meg

Vágólapra másolva!
Áprilisban egy új, az információs társadalom kultúrájával foglalkozó folyóirat jelent meg az interneten. A Freeside Europe tudományos folyóirat nemzetközi kezdeményezésre, a Kodolányi János Főiskola támogatásával jött létre.
Vágólapra másolva!

Freeside Europehttp://www.freesideeurope.com/Az új folyóirat honlapja

Az új internetes magazin űrt szeretne betölteni Magyarországon és Európában. Magyarországon sokan - például informatikusok, közvélemény-kutatók - foglalkoznak az internettel, de az online világ, a kibertér kultúrája nem kap annyi publicitást, mint nyugaton - nyilatkozta a Mindentudás Egyetemének Dr. Rétfalvi Györgyi, a Freeside Europe főszerkesztője, a Kodolányi János Főiskola (KJF) Kommunikáció Tanszékének docense.

A KJF vezetősége kérte fel Rétfalvi Györgyit arra, hogy a főiskola széles nemzetközi kapcsolathálózatára támaszkodva - norvég, lengyel, ukrán oktatási intézményekkel együtt - hozza létre az új folyóiratot. Mivel eredetileg is az internetes világ kultúrájával szerettek volna foglalkozni, kézenfekvő volt, hogy a megjelenési forma is internetes legyen.

Az interneten senki sem tudja, hogy kutya vagy.

Az információs társadalom korában a tudományos élet egyre inkább az internetre tevődik át, amely mobil, dinamikus és rugalmas felületet kínál a tudományos publikációk számára. Az első szerkesztőségi ülésen sikerült meghatározni, hogy a társadalom- és humántudományok közül a szociológia, a kommunikációelmélet, a médiatudomány, a művészetelmélet és az irodalomtudomány horizontja felől figyelik az információs társadalom dinamikusan és gyorsan változó kultúráját.

A Freeside Europe szerkesztői is szeretnék kiaknázni az internet adta lehetőségeket - a főszerkesztő példaként a fórumot említi. Ennek lényege, hogy a publikált írásokat bárki véleményezheti a cikkekhez kapcsolódó fórumokon, aminek eredményeként remélhetőleg tudományos diskurzus alakul ki egy-egy téma körül. Az alapítók leginkább azt szeretnék, ha a tudományos disputákba más szakterületek képviselői is bekapcsolódnának, így idővel az interdiszciplinaritás jellemzi majd a vitákat.

Notes Towards a Literacy for the Digital Agehttp://www.freesideeurope.com/index.php?action=cikk&id=59Milverton Wallace írása a Freeside Europe-on

A világhálón májusban publikált "első számban" külföldi és magyar tanulmányok olvashatók. A szerzők többsége jelenleg még főleg a folyóiratot elindító iskolák tanárjai, de a szerkesztőbizottság júniusra kibővült az Európai Online Újságíró Díj (EOJA) alapítójával Nagy-Britanniából. Milverton Wallace olvasója és írója is lesz a következő számtól a Freeside Europe-nak.

A szerkesztők igyekeznek felvenni a kapcsolatot az érintett országok tudományos életével. A közeljövőben interaktív tudományos diskurzustérként gondolják el a folyóirat fejlődési irányát. Rétfalvi szerint ez nehéz feladat, de a visszajelzések szerint mind Magyarországon, mind külföldön nagyon kedvezően fogadták az új folyóiratot.

Az IBM és az Economist Intelligence Unit felmérése...http://www.terminal.hu/newsread.php?id=29200304044620A Terminal.hu magazin cikke

A világon egyébként 2004-ben megint jelentősen növekedett az infokommunikációs technológiára fordított kiadások összege és az internethez csatlakozók száma. Az Economist Intelligence Unit által készített világranglistán az európai, különösen a skandináv országok igen előkelő helyen vannak, Magyarország pedig 30. a sorban. A főszerkesztő az otthoni internethasználók számának növelése mellett az online tartalomszolgáltatás fejlesztését és az információs írástudás kiterjesztését tartja a legsürgetőbb hazai feladatnak.

Mit jelent valójában az információs társadalom kultúrája?
"Sok követője van annak a kommunikációelméleti paradigmának, mely szerint a közösség médiahasználata igen erősen befolyásolja a társadalom változásait, vagy más irányból megközelítve a társadalmi formát meghatározza a médiahasználat.
Az információs társadalom legjellemzőbb médiuma az internet, amely megjelenésével a hagyományos tömegkommunikációs eszközöket is lassan a maga képére formálja, értem ezalatt az interaktív, participatív felületek megerősödését a televízióban, rádióban, és persze a nyomtatott sajtó elmozdulásait is. Ezen kívül a hagyományos tömegmédiumok valamilyen formában már az interneten is megjelennek. A digitális információ túlsúlya egyre inkább a médiakonvergencia kiteljesedése felé mutat. Ezek a változások a médiahasználókat is befolyásolják és apróbb-nagyobb társadalmi változásokat generálnak." (Rétfalvi Györgyi)