Vágólapra másolva!
Új, illetve kiválóan végzett Bolyai-ösztöndíjasokat köszöntöttek szerdán Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián (MTA). Az ünnepségen 104 kiválóan végzett ösztöndíjas vehetett át emléklapot, közülük tizenöten emlékplakettben is részesültek. Emellett 196-an kapták meg a neves matematikus nevét viselő Bolyai János Kutatási Ösztöndíj elnyeréséről szóló oklevelet.
Vágólapra másolva!

Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke hangsúlyozta: a tudomány valamennyi ágára igaz, hogy a kulcsszerepet játszik a modern, tudásalapú társadalomban, ezért támogatni kell.

"Az a rövidlátás, amely sajnos nem egy politikust jellemez, tévedés" - közölte, rámutatva arra: ma már "az innovációs lánc rendkívül rövid", minden újdonság pillanatok alatt kihat más területekre. Mint felidézte, az Akadémia 1996-ban javasolta, hogy az oktatási miniszterrel közösen hozzanak létre olyan ösztöndíjat, amely segítséget nyújt a fiatal kutatóknak.

"A tudomány jelentősége felértékelődőben van" - mondta az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára a hagyományos Bolyai-napon, hozzátéve: a felsőoktatás átalakítását folytatni kell a jövendő hallgatók érdekében is. Mang Béla kiemelte, hogy az idén elsöprő volt az érdeklődés a felsőoktatási beiskolázás iránt, 150 ezer tanulni vágyó mintegy 400 ezer jelentkezést nyújtott be, és népszerűbbé vált a doktori képzés is.

Meskó Attila, az MTA főtitkára elmondta, hogy 1998 óta összesen 4052-en nyújtottak be érvényes pályázatot, közülük mostanáig 1607-en nyerték el az ösztöndíjat. Az anyagi elismerést, amelynek havi összege az idén 113 ezer 200 forint, független kuratórium ítéli oda, tizenegy szakértői csoport ajánlása alapján.
A Bolyai-napon először adták át a Kelly Services Magyarország Kft. által alapított ösztöndíjat, amelyet ugyancsak a Bolyai-díj kuratóriuma gondoz. A cég évente tízezer dollárral támogat egy kutatót, akinek tevékenysége amerikai kutatóhelyekhez kapcsolódik. Az ösztöndíjat Varga Szabolcs kémikus nyerte el.

Forrás: MTI