Vágólapra másolva!
Hetente frissülő összeállításunkban az adott héthez kapcsolódó fontos és érdekes tudomány- és technikatörténeti eseményekről emlékezünk meg röviden. (25.hét)
Vágólapra másolva!
Goldziher Ignác
Goldziher IgnácVámbéry Ármin

1957. június 22-én halt meg Johannes Stark német fizikus, aki az elektromosság tárgykörében végzett felfedezései és megfigyelései miatt megkapta a fizikai Nobel-díjat. Ő mutatta ki elsőként laboratóriumi körülmények között a Doppler-effektust (1905). Fölfedezte a színképvonalak elektromos térben való felhasadását (Stark-effektus, 1916), ezért a felfedezéséért kapta 1919-ben a Nobel-díjat.

History of the Vinyl Feature Contents http://www.vinylrecordscollector.co.uk/text/index.htmlLemeztörténet angolul

1948-ban ezen a héten mutatták be az első működő mikrobarázdás hanglemezt a new york-i Waldorf-Astoria Hotelben. A törhetetlen vinilből készült lemezeket a Columbia Records munkatársa, Peter Goldmark fejlesztette ki. A lemezjátszók új sebességen, 33-1/3 rpm-on (=fordulat per másodperc) pörgették a hanglemezeket, ami sokkal lassabb volt a korábbiakhoz képest, és a barázdák is nagyobb felbontásúak voltak. Ennek köszönhetően az új, 12 inches lemezre 23 perc hanganyag fért rá (tehát a két oldalra akár egy 46 perces album), szemben a korábbi 78 rpm-es, tehát gyorsan forgó és makrobarázdás elődjére. A hangminőség is sokkal jobb lett. Az első long-playing (=hosszan lejátszó) - LP-nek is nevezett - hanghordozón Yehudi Menuhin világhíres hegedűművész volt hallható.

A Royal Greenwich Observatory főépülete
Royal Greenwich Observatory II. KárolyJohn Flamsteed William HerschelNautical Almanac

Galileo Galilei nem akart Giordano Bruno sorsára kerülni
Galileo Galilei

Sartre mélyen háborúellenes volt
Jean Paul Sartre Raymond AronAlfred Nobel