Megvannak a Prezentációs-díj győztesei

Vágólapra másolva!
Június 13-án lezajlott a Mindentudás Egyeteme Prezentációs-díjáért folyó verseny. A elismerésért azok versenghettek a Magyar Tudományos Akadémia Kiselőadójában tartott tudományos vetélkedőn, akik kiemelkedően jól szerepeltek az idei, XXVII. Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK), és szekciójuk vezetője felterjesztette őket a díjra. A tudományos szakemberekből, akadémikusokból álló zsűri - az erős mezőnyre való tekintettel - az eredetileg tervezett három helyett négy előadónak ítélte oda az idén először átadott elismerést.
Vágólapra másolva!
Az ME Prezentációs díja az OTDK-n/mindentudasegyeteme/20050504azme.htmlA verseny ismertetőjeXXVII. OTDK/otdt/index.htmlAz idén tartott OTDK az ME honlaján

A Mindentudás Egyeteme és az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) közös szervezésében létrejött tudományos seregszemlén mind a 16 OTDK-szekció reprezentáltathatta magát egy-egy fővel. (Végül csak 15 szekció volt jelen, mert az Informatikai Szekció képviselője nem tudott részt venni az eseményen.) Az előadók feladata elsősorban a tudományos ismeretterjesztés volt, tehát kutatásukat a szakterületen nem jártas közönség számára is érthetővé kellett tenniük. Emellett dolgozatuk nyilvánvaló szakmai eredményeit is sikeresen kellett bemutatniuk, lehetőleg szemléltető eszközök segítségével.

A zsűri tagjai Szendrő Péter (OTDT, társelnök), Fábri György (ME, társelnök), Orosz István agrártörténész akadémikus, Freund Tamás neurobiológus akadémikus és Kővári Péter tudományos újságíró voltak. A zsűri titkári feladatait Poór Zoltán látta el.


A társadalomtudományok, művészetek területén két díjat osztottak ki. Elismerésben részesült Gál Katalin (Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár) "Dobozolók, cápák, ószeresek - Informális gazdasági stratégiák Kolozsváron" című előadásáért, valamint Márkus Gábor "Pontosan vagy gyakorlatiasan? - Értékelési módszerek és dilemmák" című előadásáért. Az élettudományok területéről Szmola Richárd lett a díjazott, aki "Az evolúciós G198R mutáció szerepe a humán mezotripszin biológiai funkciójában" című prezentációjával vívta ki a zsűri elismerését. Az élettelen természet- és műszaki tudományok területén Kientzl Imre "A damaszkuszi acél a mérési eredmények tükrében" című előadása nyerte el a Prezentációs-díjat.

Kientzl Imre előadása

Kientzl Imre prezentációja a damaszkuszi acélról