Különböző generációk közös üzenete a jövő számára

Vágólapra másolva!
"Üzenet a jövőbe" címmel, külföldi és magyar professzorok és fiatal tudósok részvételével tartottak kerekasztal-beszélgetést május 31-én a budapesti Andrássy Gyula Egyetemen. A generációk közötti diskurzus közben felmerült gondolatokat a résztvevők egy üzenetbe sűrítették, melyet még aznap átnyújtották Mádl Ferenc köztársasági elnöknek. 
Vágólapra másolva!
EASAhttp://www.european-academy.atAz Európai Tudományos és Művészeti AkadémiaKutdiákhttp://www.kutdiak.hu/index.phpA Kutató Diákok MozgalmaMessage to the Futurehttp://www.kutdiak.hu/upload/userfiles/Memorandum.docA konferencia résztvevőinek üzenete a jövőbe (angol)

A beszélgetést az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (The European Academy of Sciences and Arts, EASA) magyar tagozata szervezte a Kutató Diákokért Alapítvány (KDA), a Magyar UNESCO Bizottság és az Andrássy Gyula Egyetem segítségével. A kerekasztalnál a szervezők delegáltjai - például Felix Unger, az EASA elnöke, Karen Siune, az Európai Bizottság tanácsadója, a Dán Kutatáspolitikai Tanulmányok Központjának elnöke, és Csermely Péter, a KDA kuratóriumának elnöke - tudományos díjakat szerzett ifjú magyar tudósokkal beszélgettek. A fiatalok között volt többek között Végh Eszter, a Tudományos Diákköri Konferenciák (TUDOK) többszörös győztese, Sulyok Katalin, a KDA 19 éves elnöke és a fejlesztésével legutóbb egy amerikai mérnöki világversenyen taroló Rátai Dániel.

A tudós diákok és Csermely Péter

A tudós diákok és Csermely Péter



Az idősebb generáció képviselői azt szerették volna tudni-hallani, hogy a cseperedő tudósok miként vélekednek a világ, és benne Európa, a tudomány, a politika és a társadalom jövőjéről. A beszélgetésre rányomta a bélyegét a két nappal korábban lezajlott francia népszavazás, ahol a szavazók többsége nemet mondott az Európai Unió új alapszerződésére. Ez az esemény irányította a figyelmet annak a fontosságára, hogy a politikusoknak és az értelmiségnek pontos információkkal kell segíteni a társadalmat (felmérések szerint a francia referendumot főleg a kevésbé iskolázott réteg "nem"-jei döntötték el), a felvilágosító munkában pedig - amennyire tudnak - a fiatalabbaknak is részt kell venniük.

A küldöttség Mádl Ferenc köztársasági elnöknél
Mádl Ferenc fogadta a kerekasztal-beszélgetés küldötteit
létrejött egy ajánlás

A kerekasztal-beszélgetés küldötteit később Mádl Ferenc köztársasági elnök fogadta, aki átvette az ajánlást tartalmazó levelet.