A tudomány csak eszköz a világ jobb megértéséhez

Vágólapra másolva!
Ismét a humán genomika volt a témája a legutóbbi Mindentudás Egyeteme Klub kerekasztal-beszélgetésének. Míg a május 4-i Klub a tudományág klinikai alkalmazásának kérdéseivel foglalkozott, ez alkalommal a beszélgető partnerek a genetikai kutatások eredményeinek befolyásoló tényezőit, az egyre teljesebb megismeréssel párhuzamosan az emberről alkotott világképünk átalakulását elemezték. A témával kapcsolatban a LABORIGO genetikai labor vezető-helyettesét, Kámory Enikőt kérdeztük.
Vágólapra másolva!

A gazdaság mely ágazata lát leginkább fantáziát a genomikában?
- Természetesen a biotechnológia, azon belül is leginkább a gyógyszergyártás. Ezzel párhuzamosan azonban a genomikai kutatások végzéséhez speciális, egyre fejlődő műszerparkra is szükség van, és az informatikai rendszerek, adatbázisok fejlesztésére is egyre növekvő igény jelentkezik. A bioinformatika fejlődése lehetővé teszi, hogy ún. in silico (számítógépes) módszerrel pl. védőoltásokat fejlesszenek ki. Amerikában már létezik ilyen rendszer, ami erre két hét alatt képes. Ezeknek a kutatásoknak hosszú távon a személyre szabott gyógyítás a célja.

Kámory Enikő

Kámory Enikő

Az Önök genetikai laboratóriuma mivel foglalkozik?
Falus AndrásBodó ImreMuzsnai ÁgotaSchuler Ágnes

Hogyan tudnak alkalmazkodni a gyors fejlődéshez?
- A tudomány gyors fejlődése gyakori beruházásokat is indukál, de ez nem kerülhető el egyetlen diagnosztikával vagy kutatással foglalkozó helyen sem. A legkorszerűbb technológiákat használjuk, és ha igény van valamilyen eddig hazánkban el nem érhető genetikai vizsgálatra, bármilyen klinikai megkeresésre szívesen rendelkezésre állunk.

Tudják-e követni hazánkban a nemzetközi kutatási eredményeket?
- Természetesen, és nagyon fontos is, hogy kövessük. A nemzetközi szakirodalom mindenki számára elérhető, és az olyan nemzetközi folyóiratok esetében, amelyek hazánkban esetleg nehezen beszerezhetők, a szerzők minden esetben készséggel állnak rendelkezésre. Nemzeti és nemzetközi konferenciákon is részt veszünk, hiszen így maradhatunk csak naprakészek, mert míg egy egyetemi vagy akadémiai intézetből származó kutató felkészültségét senki nem kérdőjelezi meg, nekünk a hozzáértésünket folyamatosan bizonyítani kell. Ezért nem csak hallgatóként, de előadóként is gyakran megjelenünk szakmai fórumokon.

Milyen várakozásai vannak a gazdaság szereplőinek? Hogyan reagálnak az eredményekre?
- Nyitottnak kell lenniük minden újra, emellett azt is figyelembe kell venniük, mi az, ami gazdaságosan megoldható, hiszen csak abba lehet belevágni. Ma rengeteg olyan terület van, amit fejleszteni lehet, és kell is. Ahhoz, hogy versenyben maradjunk - mind technikailag, mind szakmailag, mind egy-egy vizsgálat sebességében -, nagyon jóknak kell lennünk, nem lehet közepeset nyújtani, hiszen a cél az, hogy legközelebb is minket válasszanak.

A gazdaság szereplői esetében beszélhetünk-e etikai kérdésekről, vagy csak a profit számít?
- Természetesen nem csak a profit számít. A tudomány a mi kezünkben is csupán egy eszköz a világ jobb megismerésére, és nekünk is - ugyanúgy, mint bárki másnak - be kell tartanunk az erre vonatkozó szabályozásokat, a hazai és nemzetközi társadalmi konszenzusokat és ajánlásokat. Szerintem etikai kérdésekben nem hagyatkozhatunk az egyéni ítélőképességre, szükséges a társadalom minél szélesebb körű tájékoztatása, aminek kitűnő lehetősége a Mindentudás Egyeteme. Ezt követően viszont a társadalom szerepe az, hogy irányt szabjon a kutatásnak, illetve a tudomány eredményeinek a felhasználására.