Könyvet adott ki a Bolyai-díj Alapítvány

Vágólapra másolva!
Egy új, más világot teremteni - ez a címe annak a könyvnek, melyet a Bolyai-díj alapítói és díjazottjai mutattak be május 26-án a Magyar Tudományos Akadémia képtárában.
Vágólapra másolva!

A kötetben az eddigi Bolyai-díjasok - Freund Tamás, Roska Tamás és Bor Zsolt - egy-egy írása található meg, melyekben a tudósok a díj átvétele óta elért eredményeiket foglalják össze. A könyvnek "egyetemes jelleget kölcsönöz", hogy a magyar tudomány olyan neves személyiségei járultak hozzá tanulmányaikkal, mint Csányi Vilmos, Görömbei András, Marosi Ernő, Romsics Ignác, Tulassay Tivadar és Vámos Tibor. A kiadványban olvashatók a díjátadásokon elhangzott köztársasági elnöki és miniszterelnöki beszédek is.

Bolyai-díjhttp://www.bolyaitestamentum.hu/?m=23Bővebben az elismerésrőlBor Zsolt kapta a Bolyai-díjat 2004-ben/mindentudasegyeteme/20041011borzsolt1.htmlAz ME cikke az átadásról

A könyv szerepe elsősorban az, hogy a tudomány társadalmi megítélését javítsa - emelte ki a bemutatón Fodor István, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke. Freund Tamás agykutató szerint fontos, hogy a kutató olyan témán dolgozzon, amely kapcsolódik a társadalomhoz. Az általa vezetett kutatásban ő azt vizsgálja, hogy a kannabisz (marihuana) milyen hatással van az emberi agyra. A kutatások nemsokára eljutnak szorongásgátló gyógyszerek kifejlesztéséhez, így a társadalmi hatásuk egyértelmű. Tulassay Tivadar orvos elsősorban a könyv oktató, tudásátadó szerepét emelte ki. Vámos Tibor informatikus professzor a tudomány kontinuitását hangsúlyozta, mert mint mondta: például Roska Tamás eredményei nem tartanának itt, ha nem lett volna Simonyi-iskola, vagy Csurgay-iskola.

Az 1998-ban magánpénzből - Somody Imre és volt felesége, Karsai Béla, Várkonyi Attila és később Alexander Brody támogatásával - létrehozott Bolyai János Alkotói Díjat először Freund Tamás akadémikus, agykutató vehette át 2000-ben. 2002-ben Roska Tamás informatikai kutató volt a díjazott, míg 2004-ben Bor Zsolt fizikusnak ítélték oda az ötvenezer dollárral járó elismerést. A díjat olyan magyar kutatónak adják, aki nemzetközi szinten is kimagasló eredményt produkált a tudományos kutatás, fejlesztés és a tudományos utánpótlás nevelése terén, és eredményeik társadalmi, gazdasági hatása is kiemelkedő.