AIDS: tények és kilátások

Vágólapra másolva!
A 20. század végére a HIV-vírus több mint 50 millió embert fertőzött meg, s közülük 21,8 milliót már megölt. 1985, az első statisztikák elkészítése óta 36,1 millióan fertőződtek meg HIV-vel, 90%-uk a fejlődő országok lakosságához tartozik. Bizonyos kutatások szerint az afrikai országok a leginkább érintettek, ahol a felnőtt lakosság 15%-a vírushordozó, vagyis 15 éven belül a fiatalok egyharmadának haláláért az AIDS lesz felelős...
Vágólapra másolva!
A megelőzés fontossága/magazin2/20050507amegelozes.htmlCikkajánlónkban minden, amit az AIDS-ről tudni kellAIDS: tények és kilátásokhttp://www.webencyclo.fr/dossiers/contenu/D42-00010104.asp?IDDossier=42A cikk eredeti változata (francia)

Az AIDS az elsődleges halálozási ok a Szaharától délre

Kutatók becslései szerint 2000 végén Fekete-Afrikában 25,3 millió HIV-fertőzött élt. Másképp: tíz fertőzött gyermekből nyolc afrikai. Bár a megfertőződés sebessége a megelőzési programoknak köszönhetően némileg lelassult - 2000-ben már 3,8 millió új fertőzött, szemben az előző évi 4 millióval! -, a HIV-fertőzöttek ügye továbbra is az egyik legsúlyosabb globális probléma. Még ha a leginkább veszélyeztetett rétegeket (vagyis a prostituáltakat) sikerülne fogékonnyá tenni a veszély iránt, a vírus terjedését az sem állíthataná meg, hiszen a fiatalok közül már így is óriási tömegek érintettek.

A 2000 és 2005 között a vírustól leginkább sújtott afrikai területeken született csecsemők várható életkora mindössze 43 év - szemben nem fertőzött társaikéval, akiknek 60 év a várható életkoruk. Zimbabwéban naponta 350 ember hal meg AIDS-ben. Napjainkra 900 000, 15 évesnél fiatalabb árva marad egyedül ezeken a területeken...

A vírus térnyerése Kelet-Európában és Ázsiában

Néhány arc a millióból...

Néhány arc a millióból...








A nők veszélyeztetettebbek a férfiaknál

A sejten a zölddel jelölt rész HIV-vel fertőzött

A sejten a zölddel jelölt rész
HIV-vel fertőzött





AIDS és társadalom

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szavai szerint az AIDS napjaink legnagyobb kihívását jelenti az emberiség fejlődésének útján. A gazdag országok leginkább veszélyeztetett csoportját a homoszexuálisok képezik, akik például Franciaországban saját kezükbe vették a védekezési program irányítását. A melegszervezetek a megelőzést propagálják a közvélemény előtt. A veszély komolyan vételét jelzi, hogy a kampányra fordított összegek is jelentősen növekedtek.

A közvélemény nyomásának is kitéve a homoszexuális szervezetek a lehető legrészletesebb információkkal szolgálnak a gyógyszeres kezelés aktuális eredményeiről. A meleg orvosok szövetsége Franciaországban rendszeresen szervez fesztiválokat, színházi előadásokat, illetve a világszerte elterjedt gay pride felvonulásokat, amelyeken nyíltan mernek beszélni olyan témákról, melyek jó ideig tabunak számítottak a társadalom széles rétegei előtt.

A második leginkább veszélyeztetett csoportot Nyugaton az intravénás drogok használói jelentik. Az ő megfertőződésüket kívánják a hatóságok megelőzni például a tűcsereprogrammal. Franciaországban igen látványos eredményeket értek már el ezzel a módszerrel: míg 1987-ben a drogfogyasztók 40, 1990-re 34, 2000-re pedig 20%-a fertőződött meg ezen az úton. A börtönök falai között egyébként a propaganda akár három-négyszer hatékonyabb, mint "odakint": 1996-ban az elítéltek 1,9%-a volt fertőzött szemben a hat évvel korábbi 5,8%-os aránnyal.