Megelőzés, terápia, kockázatok

Vágólapra másolva!
Magyarországon évente több tízezren halnak meg szív- és érrendszeri betegségek következtében. Cikkajánlónkban hasznos információkat találhat a megelőzéstől az első jeleken át a terápiáig.
Vágólapra másolva!

Infarktus? Angina pectoris? Stroke?

Koszorúérbetegségek (angina, infarktus, szívhalál, kockázat)
Folyamatosan frissülő oldal cikkekkel, aktuális kutatási eredmények magyar nyelvű összefoglalóival, újdonságokkal a témáról (és számos más betegségről). Az Önt érdeklő kérdéseket az oldalon is felteheti, ahol szakemberek válaszolnak rájuk.

Szívroham

Szívroham

Szív- és érrendszeri betegségek


Szívbetegek képes ABC-je
Dr. Jánosi András könyvének online változata. A tartalomból: A szív anatómiája és működése; Rizikófaktorok; A koszorúér-szűkület okozta legfontosabb betegségek; Első napok az intenzív osztályon...

A szívinfarktus
"Ha a szívizmot vérrel ellátó valamelyik érágat vérrög zárja el, infarktus következik be, amely - az ér helyétől és átmérőjétől függően - észrevétlen is lehet, ám az életet szintén kiolthatja. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az első huszonnégy óra sorsdöntő a beteg sorsa szempontjából."

Akut szívinfarktus felismerése és ellátása
Dr. Sirák András háziorvos honlapján hasznos információk a témáról. Diagnosztika, Angina pectoris, EKG, Terápia...

Angina pectoris
Mi a különbség az infarktus és az angina pectoris között? "Mellkasi fájdalunk sokféle lehet. Egyik közülük a szív csökkent oxigén ellátása miatt jelentekzo fájdalom, az úgynevezett angina pectoris. Ez sokszor a szívinfarktus megelozo jele, ezért mindenkinek lényeges az idoben való felismerése, és az azonnali orvoshoz fordulás."

Kardiológia - minden szinten
Minden, amit érdemes tudni a kardiológiáról - nem csak szakembereknek! Kórházak, könyvek, magazinok, publikációk, kardiológusok, hazai és külföldi szervezetek, intézmények, szakfolyóiratok...

Magyar Kardiológusok Társasága
A Társaság története és más információk mellett a honlapról elérhetők a Cardiologia Hungarica című tudományos folyóirat online számai 1995-2004 között.

Szívinfó.org (angol)
Állandóan frissülő angol nyelvű portál a szívinfarktusról, a koleszterinről, a vérnyomásról, a diétáról és más témákról. Animációk (pl. a szívinfarktusról), gyakori kérdések a szívről, "szívenciklopédia", videók, hírek...

12. világkonferencia a szívbetegségekről (angol)
2005 júliusában a kanadai Vancouverben rendezik meg a 12. világkonferenciát a szívbetegségekről. A világhírű tudósok részvételével zajló összejövetel célja a szívbetegségekkel kapcsolatos legújabb tudásanyag megosztása.

A megelőzés fontossága és kilátásai

A sport a legjobb megelőzési mód...

A sport a legjobb megelőzési mód...

Öt évvel előre tudható, fenyeget-e infarktusveszély


Szívőr otthonra
Kun J. Viktória cikke a Népszabadságban: "Orvos közremuködése nélkül is használható EKG-készüléket fejlesztettek ki magyar kutatók. Szapora szívverés, ritmuszavar, mellkasi nyomás, légzési nehézségek - panaszok, amelyek infarktus vagy más szívprobléma előjelei lehetnek..."

Az aszpirinnal megakadályozható a szívroham?
"Férfiak esetében az aszpirinos terápia mindenképpen segít az első szívroham elkerülésében, a fiatalabb - 45-64 éves közötti - nőknél azonban a módszer nem akadályozza azt meg - állapították meg amerikai kutatók."

Magyarországon először - Kiszámítható, mekkora az esélyünk a szívinfarktusra
"Még idén elkezdik telepíteni azt a számítógépes programot az ország háziorvosi rendelőibe, amely személyre szabottan számolja ki, hogy a páciensnek mekkora kockázata van egy szív-, érrendszeri katasztrófára - mondta Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója a hirado.hu-nak."

A szívinfarktus gyerekkori előfutárai és a megelőzés
"Több mint fél évszázados a felismerés, hogy a későbbi szívinfarktus előjelei már fiatal felnőttkorban tetten érhetők. Ma már a körültekintő gyerekorvosok is mérik a vérnyomást, és óvodáskorú gyerekeknél is végeznek vizsgálatokat. Vajon nem túlzás ez?"

Forgalmi dugó és szívinfarktus
"Forgalmi dugóban állni és araszolni nemcsak bosszantó, de vélhetően a szívinfarktus kockázatát is jelentősen növeli. Német kutatók állítása szerint azok körében, akik a közlekedés akadozása miatt nem jutnak előre, háromszor gyakrabban fordul elő szívinfarktus, mint a csúcsforgalmat kerülőknél."

Infarktus: gyilkos génváltozatot találtak
"Egy nemzetközi kutatócsoport olyan génváltozatot azonosított, amely kulcsszerepet játszhat a szívinfarktusok kialakulásában. A gén hibás változata közel háromszorosára növeli a kockázatot."

Fontos a rendszeres orvosi vizsgálat

Fontos a rendszeres
orvosi vizsgálat

Őssejtekkel a szívinfarktus ellen


A vérnyomáscsökkentés szerepe a stroke megelőzésében
"A szélütés kockázata a kor előrehaladtával gyors ütemben nő. Az első stroke után nagyon magas a kockázata annak, hogy további szélütések következnek be a beteg életében. Nagyon kevés kezelési módszerről bizonyosodott be, hogy csökkenti a jövőben előforduló stroke-csapások valószínűségét. A PROGRESS nevet viseli az első olyan széles körű tanulmány, amely azt vizsgálja, vajon a vérnyomás csökkentésével redukálható-e a stroke újabb előfordulásának esélye a normális, illetve magas vérnyomású betegek esetében."