Vágólapra másolva!
A T-Mobile Magyarország Rt. és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Kutatóintézet nemzetközi társadalomtudományi konferenciájaBudapesten 2005. április 28-30. között
Vágólapra másolva!
Előzetes a konferenciából/magazin2/20050423kepgondolat.htmlOlvasson bele a legfontosabb témákba!

- Egyre szélesebb körű nemzetközi kutatói gárda áll a csütörtökön kezdődő konferencia hátterében. Méltán mondhatjuk, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének vezetésével hazánk világelső lett a mobilkommunikáció kutatásának területén.

Sugár András, a T-Mobile Magyarország Rt. vezérigazgatója bevezetőjében kiemelte, hogy az április 28-30. között megrendezésre kerülő nemzetközi mobilkommunikációs konferencia több éves munka eredménye. A "Kép, gondolat és tudás a mobilkorban" címmel meghirdetett rendezvény immár ötödik alkalommal számol be az MTA és a T-Mobile kutatási programjának legújabb eredményeiről.
A szöveget felváltó képi kommunikáció, a mobil eszközök és a tanulás, valamint a mobiltelefonok gyermekek és családok kapcsolataira gyakorolt hatása egyaránt témája lesz a hétvégi rendezvénynek. A mobilkommunikációs kutatás világtalálkozóján 24 ország, többek között az USA, Kanada, Japán, Tajvan, Fülöp-szigetek, Dél-Afrika, Ciprus, Málta, Dánia, Finnország, Németország, Ausztria, Románia, Izrael és persze hazánk képviselői ismertetik legújabb kutatási eredményeiket.

Nyíri Kristóf, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének vezetője hangsúlyozta, hogy a konferencia középpontjában a mobiltanulás, mobilmegértés áll. A konferencián elhangzó előadásokból világossá válnak az elmúlt évek tapasztalatai, és a felvonultatott rangos nemzetközi kutatói gárda álláspontja. Ennek értelmében a felsorakoztatott szakértői tanulmányok cáfolni fogják azokat a téves elképzeléseket, mely szerint a gyermekek mobilhasználata gátolja egészséges kommunikációjuk fejlődését. Az előadásokból nyilvánvalóvá válik az is, hogy - miközben a hagyományos könyvkultúra értékeit meg kell őrizni - az uralkodó kommunikációs közeg már nem papíralapú. A digitális kommunikáció meghatározó csatornájává egyre inkább az emberek közötti kommunikáció új, kulturális forradalommal felérő legszemélyesebb eszköze, a mobiltelefon válik.