Einstein "fényképe" a Dóm téren

Vágólapra másolva!
Ahogy arról már beszámoltunk korábban, országszerte rengeteg önkéntes csatlakozott a nemzetközi Fénystaféta-mozgalomhoz. Lássuk, mi történt Szegeden!
Vágólapra másolva!
Fényimpulzus a Föld körül/magazin2/20050419fenyimpulzus.htmlMi az a Fénystaféta?

Csak emlékeztetőül: 2005 a Fizika Nemzetközi Éve. A rendezvénysorozat keretében április 18-án, Albert Einstein halála 50. évfordulójának napján, este fénystaféta indult az amerikai Princetonból, és 24 óra alatt körbefutott a Földön.

Lézershow a Dóm téren

Lézershow a Dóm téren



A világméretű láncban, ha minden résztvevő a megfelelő időben gyújtja meg vagy kapcsolja be saját fényforrását, a fény 24 óra alatt körbejárja a Földet. Az óceánok alatt fénykábelen keresztül jutott el a fény a túlsó partra. A fény tehát Amerikából indult és a Csendes-óceánon át jutott Kelet-Ázsiába. Kínában két ágra szakadt: az első észak felé, Oroszországon, Ukrajnán, Lengyelországon, Szlovákián és Csehországon haladt át. A déli útvonal Indiát, Pakisztánt, Iránt, Törökországot, Bulgáriát, Szerbiát, Magyarországot és Ausztriát érintette. A két "fényvonal" Németországban találkozott, majd továbbhaladt Franciaországba, Belgiumba és Nagy-Britanniába, onnan pedig vissza Észak-Amerikába.

Magyarországra április 19-én, 21.51 perckor lépett be a fény Horgosnál, Szegedre közvetlenül a Röszkei templomtoronyból érkezett. A csongrádi megyeszékhelynél ketté vált: Kecskemét és Baja felé indult templomtornyokon, víztornyokon és kilátókon keresztül, ahol távcsövekkel és reflektorokkal felszerelkezett emberek továbbították a jelet.

A fényjelet az egyetem lézerlaborjából, a Dóm toronyban elhelyezett tükör segítségével juttattuk el egyrészt a kiskundorozsmai templomtoronyba, másrészt a Csongrád megye legmagasabb pontján, Öttömösön lévő kilátóba. Huszonegy perccel később, 22.12-kor Kőszegre érkezett a fény: ekkor adták át a magyarok Ausztriának.

Nemcsak fizikusokat vonzott a program...

Nemcsak fizikusokat
vonzott a program...