Fényimpulzus a Föld körül

Vágólapra másolva!
Fényimpulzus futja körül az egész földgolyót Einstein halála ötvenedik évfordulójának a napján.
Vágólapra másolva!
A fénystaféta Magyarországonhttp://jedlik.phy.bme.hu/fenystafeta/preamb.htmlA hivatalos magyarországi honlapGuiness Világrekord-kísérlet a Csodák Palotájábanhttp://www.mindentudas.hu/mindentudasegyeteme/20050305guinness.html24 órás nonstop fizika-show!Fény az éterbenhttp://www.fikszradio.hu/hirarchivum.php?ha=127?Kövesse a fény útját a rádiója előtt ülve!

2005 április 18-án este, Albert Einstein halálának ötvenedik évfordulóján az Egyesült Államok keleti partján fekvo Princetonban minden lámpát leoltanak. Néhány másodperccel késobb pedig működésbe hozzák annak a különleges fény-váltóversenynek az elso fényforrását, amely az egész földgolyót körüljárja.
Az impulzus végigfut majd az egész Egyesült Államokon a keleti parttól a nyugatiig, utána egy fényvezetéken keresztül a Csendes-óceánon át Kelet-Ázsiába jut. Kínában a fény két sugárra szakad. Az elso északra indul: Oroszországon, Ukrajnán, Lengyelországon, Szlovákián és Csehországon halad át. A déli fénycsóva útja Indiát, Pakisztánt, Iránt, Törökországot, Bulgáriát, Szerbiát, Magyarországot és Ausztriát érinti. A két sugár Németországban találkozik, majd továbbhalad Franciaországba, Belgiumba és Nagy-Britanniába, onnan pedig vissza Észak-Amerikába. A különleges fényváltóban bárki részt vehet, és bármilyen fényforrást használhat az autó fényszórójától kezdve a fáklyán és a tuzön át a lézerig.

A legfontosabb, hogy mindenki a megfelelo idoben gyújtsa meg a saját fényét. A fénytúra szervezoi úgy képzelik, hogy a nagy városokban pár méternyi távolságban álló résztvevok egymás után gyújtják meg öngyújtóikat, vagy lámpáikat és így adjak tovább a fényimpulzust.

A fény útja a világ körül

A fény útja a világ körül



Pontos információk a fénystafétáról: 21:50 körül fog felvillanni egy jel a Kékes tetején, amit Normafán csillagászhallgatók próbálnak meg észlelni. Ha a rossz idö miatt ez nem sikerülne, telefonon fogunk értesülni a jel érkezéséröl. Ha a jel megérkezett, egy rakétát lövünk fel Normafán, amire a Duna felett ívelő hidakon lévő diákok reagálnak. Először a Margit-hídon levők villognak, és erre reagálnak a szomszédos hidakon levők szépen sorban, remélhetőleg a Petőfi-hídig. A fénynek pár perc alatt végig kell szaladnia a hidakon.

A fénytaféta útja Magyarországon

Térkép a fény hazai útjárólhttp://jedlik.phy.bme.hu/fenystafeta/terkep.jpgKövesse térképen, hol jár a fény!

Déli ág: Szeged - Baja - Pécs - Kaposvár - Nagykanizsa - Zalaegerszeg -Körmend - Szombathely - Írottkő

Északi ág: Ártánd - Hajduszoboszló - Debrecen - Nyíregyháza - Miskolc - Gyöngyös - Hatvan - Gödöllő - Budapest - Tatabánya - Győr - Csorna - Sopron

Középső ág: Szeged - Kecskemét - Dunaföldvár - Dunaújváros - Székesfehérvár - Veszprém - Pápa - Írottkő