Mi az a biobank?

Vágólapra másolva!
Nem közkeletű fogalom lévén, érdemes bővebben szólni arról, pontosan mi az a biobank. Az alábbiakban a biobankok meghatározásain túl típusaikkal is megismerkedhetnek.
Vágólapra másolva!
Biobankhttp://www.biobank.huAz első hazai biobank honlapGenomikai Kutatás az Emberi Egészségérthttp://www.humangenom.huA GKEE magyar nyelvű honlapjaA magyar biobank lehetőségeihttp://www.mindentudas.hu/magazin2/20050405ahumangenetika.htmlBeszámolónk az első hazai Biobanking Workshopról

Bár az kiderült, hogy szakmai berkekben több meghatározás is érvényben van, általánosságban azt mondhatjuk, hogy a biobankok olyan mintagyűjtemények, melyek mintái élőlények testéből származnak. Más megfogalmazás szerint a biobank genetikai mintát és ehhez kapcsolódó genetikai, vagyis személyazonosító adatokat tartalmaz genetikai és humángenetikai vizsgálat céljából. Az utóbbi definíció esetében természetesen nagyobb hangsúly esik arra a tényre, hogy a biobankok genetikai adatok tárházai egyben. 2003-ban jött létre Magyarországon a GKEE Konzorcium (Genomikai Kutatás az Emberi Egészségért), melynek egyik részfeladata a magyar emberi biobankok kezelése. A már itt felvetődő etikai kérdések kapcsán (később ld. részletesen) meg kell jegyezni, hogy a mintagyűjteményekbe kizárólag önkéntes donoroktól származó minták kerülhetnek. Azaz a beteg mindenképpen tisztában van azzal, hogy a testéből származó mintát a gyógyulása vagy a kutatás érdekében különböző vizsgálatoknak fogják alávetni, továbbá azzal is, hogy a mintákat a kutatások után még egy ideig tárolni fogják. A humán biobankokat több csoportba oszhatjuk a mintagyűjtés és a későbbi hasznosítás szempontjai szerint.

A biobankok fajtái

Géntérképészet

Géntérképészet...