Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az [origo] lakáskasszát az [origo] Zrt. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. üzemelteti, a szolgáltatások pénzügyi hátterét az Fundamenta-Lakáskassza Zrt. biztosítja.

[origo] Média és Kommunikációs Zrt.
Az [origo] Magyarország népszerű portálja. A hírszolgáltatás mellett az [origo] Zrt. több ismert internetes szolgáltatást üzemeltet; az ok.hu kereső, a [freemail] ingyenes e-mail szolgáltatás és az [origo] klikkbank is az [origo] Zrt. által fenntartott szolgáltatásegyüttes része.

Fundamenta-Lakáskassza Zrt. (Tevékenységi engedélyszám: 255/1997. számú ÁPTSZ határozat)
A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 2003. július elseje óta működik jelen formájában, a Fundamenta Rt. és a Lakáskassza-Wüstenrot Rt. fúziója nyomán. A társaság többségi tulajdonosa a 75 éves múlttal rendelkező Bausparkasse Schwäbisch Hall AG., Európa legnagyobb lakás-takarékpénztára, amely a világ számos országában alapított már sikeres leányvállalatot, így Csehországban, Szlovákiában, Romániában, sőt Kínában is. Részvényesünk továbbá még az Ausztriában és Németországban szintén nagy hagyományokkal rendelkező Wüstenrot csoport, a Generali-Providencia Biztosító Zrt., az Unicredit Bank Hungary Zrt., valamint a Magyarországi Volksbank Zrt.

A Fundamenta-Lakáskassza a fúziót követően dinamikus fejlődésen ment keresztül. 2007. év végén már 535 ezer darab betétszerződést kezelt, 936 milliárd forint szerződéses összeg értékben. Az ügyfelek betétszámláján a kamatokkal és állami támogatással együtt több mint 29,4 milliárd forint gyűlt össze év végéig. A kiutalt szerződések darabszáma tavaly 192 ezerre, szerződéses összegben 125,3 milliárd forintra emelkedett.


Mi a lakás-előtakarékosság?

A lakás-előtakarékosság olyan államilag támogatott megtakarítási forma, amely havi rendszeres befizetés mellett, a megtakarítási idő végén kedvező hitellehetőséget is biztosít. Így a lakással kapcsolatos tervei megvalósítására nagyobb keret áll majd rendelkezésére, amely az alábbi 4 részből tevődik össze:

Havi megtakarítások + betéti kamatok + állami támogatás + lakáskölcsön
= teljes szerződéses összeg


bérlakáspanellakás

Ehhez nyújt segítséget a Fundamenta lakás-előtakarékossági konstrukciója, mely személyre szólóan, a megtakarító pénzügyi helyzetének megfelelően és az infláció ellenére is biztonságosan elvezethet a lakásproblémák megoldásához.

A lakás-előtakarékosság egy zárt rendszerben működő megtakarítási forma és hitellehetőség egyben. A rendszeres lakás célú betétgyűjtést az állam úgy ösztönzi, hogy az éves megtakarítás 30%-ának erejéig, max. évi 72 000 Ft támogatást nyújt az előtakarékoskodónak.

A megtakarítási idő lejártát követően, amely jelenleg minimálisan 4 év és 1 hónap évi 3,9%-os (THM 5,12-5,22%) fix kamatozású lakáskölcsönt igényelhet a lakás-takarékpénztártól.

A zárt rendszer előnye, hogy mind a betéti, mind a hitelkamatok a teljes futamidőre rögzítettek, így a vállalt havi pénzügyi terhek előre jól kiszámíthatóak.

Minden megtakarítási év végén a betétek után tarifától függően évi 1% betéti kamat, ill. 30% állami támogatás* kerül jóváírásra a betétszámlán. Ezek együttesen magas hozamot biztosítanak! Négy éves és 1 hónapos futamidőre pl. évente akár a garantált 10,56% hozam is elérhető.

A legkevesebb 4 év 1 hónapos megtakarítási időszak végén a szerződéses összegnek legalább a 40 vagy 50%-át adja a számlaegyenleg, azaz a saját megtakarítás, az állami támogatás és az ezek után jóváírt kamat. Ekkor kezdődik a törvényben előírt 3 hónapos kiutalási időszak, melynek letelte után történik a kifizetés.

A szerződéses összeg fennmaradó másik felére az előtakarékoskodó, a teljes futamidőre rögzített kamatozású lakáskölcsönt igényelhet. A lakás-takarékpénztárnak is természetesen meg kell győződnie ügyfele hitelképességéről, de a hitelbírálati eljárás jóval rugalmasabb és egyszerűbb, mint a bankoknál általában szokásos. Mindez annak köszönhető, hogy az ügyfelek már több éves előtakarékoskodói múlttal rendelkeznek


A lakás-takarékpénztárakról általában

A lakás-takarékpénztárak kizárólag lakáscélú betétgyűjtéssel és hitelezéssel foglalkozó szakosított hitelintézetek.

Működésüket Magyarországon az 1997. január 1-jén hatályba lépett a lakás-takarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény részletesen szabályozza. Az állami támogatás mértékét, a lakáskölcsön legnagyobb kamatát, a kiutalási időszak hosszát, a betétek kezelésénél a konzervatív (biztonságos) befektetési politikát is törvény írja elő a lakás-takarékpénztárak számára.

Mivel a pénztárak csak a lakosságnak, ill. lakásszövetkezeteknek és társasházaknak hiteleznek lakáscélok megvalósítására, olyan konstrukciót tudnak ügyfeleiknek ajánlani, amely egyedülálló a pénzpiacon.

A lakásfinanszírozás alapvetően 3 pillérre épülhet:

  • a kereskedelmi banki hitelre,
  • a jelzáloghitelre valamint,
  • a lakás-takarékpénztári megtakarításra.

Németországban és Ausztriában a lakás-előtakarékosság már 80-100 éves múlttal rendelkezik. Annyira elterjedt ott ez a megtakarítási forma, hogy a legtöbb családnak (a lakosság 70%-ának) folyamatosan van szerződése, és az aktuálissá váló felújítási munkálatokat ebből az összegből fedezik. Magyarországon a lakás-takarékpénztárak jelenleg együttesen közel 2 millió szerződést kezelnek, és a szerződések száma évről évre dinamikusan nő.

Biztonság

Az Ön megtakarítása biztonságban van hitelintézetünknél. A garanciát nem csak a szigorú törvényi háttér, a PSZÁF által is folyamatosan ellenőrzött prudens működés, valamint a tőkeerős nemzetközi tulajdonosi háttér, hanem az Országos Betétbiztosítási Alap biztosítása is jelenti.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan vigyázunk az OBA-val együtt az Ön pénzére, mit jelent a betétbiztosítás, milyen pénzügyi garanciákat vállal a biztosítóintézet, látogasson el a www.oba.hu weboldalra!

Online igénylés esetén, adatait biztonságosan kezeljük, cégeink fejlett technikai háttere, kimagasló biztonsági rendszere a biztosíték arra, hogy mind az Ön adatai, mind pedig az Ön pénze tökéletes biztonságban van.

Forrás: [origo]


Számolja ki a lehetőségeket a lakáskassza kalkulátor segítségével és kössön szerződést online!

* (EBKM állami támogatás nélkül -0,72-0,05%, állami támogatással 6,03-10,56%) A betéti szerződés részletes leírását az üzletszabályzat tartalmazza.